torsdag 26 november 2009

Magen i v. 21


Så underbart smäcker och vältränad man känner sig.. Hormonranden finns där, tack och lov så syns den inte lika väl på bild som i verkligheten. Har tidigare bara sett den nedre delen, dvs. randen under naveln - men i helgen upptäckte både jag och J att randen nu fortsätter upp på magen. Svagt än så länge, men den finns helt klart där.

Vecka 21

Vecka 21: 26 november - 2 december 2009

Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Nu är alltså Räkan en färdig liten mini-människa där inne. 139 dagar kvar till BF, det känns helt fantastiskt. Visserligen 139 dagar av längtan, men ändå - hälften är redan gjort! ♥
Vattengympan igår var även den helt fantastiskt, det var så underbart skönt med det varma vattnet och viktlösheten. Dock kände man sig ännu tyngre än vanligt då man klev upp, men det får man väl ta. Längtar redan till nästa onsdag.

tisdag 24 november 2009

Halvtid imorgon

Imorgon har jag gått 140 dagar av 280. Halvvägs! ♥ Det känns helt fantastiskt, vågar nästan inte tro att hälften faktiskt är avklarat. Nu blir det bara färre och färre dagar till BF, snart är miraklet på utsidan. Vad underbart det känns, att snart är Räkan här hos oss...

Imorgon är det även dags för första passet vattengympa för gravida. Ska bli väldigt skönt att plaska runt lite i varmt vatten och träna lite tillsammans med andra som precis förstår om man är trött, känner sig uppsvälld osv.

Nu är det dags för en kopp te och en kvällsmacka i soffan, tända ljus och en filt framför tvn.

torsdag 19 november 2009

Magen i v. 20

En riktig liten minimage

Just nu känns det som att det bara står still. Magen växer inget alls, Räkan är lugn och jag börjar seriöst tro att jag bara är skengravid. Personligen tycker jag bara att jag är tjock, men andra håller tydligen inte med. Jag tror dom bara försöker vara snälla i novemberrusket...

Vecka 20

Vecka 20: 19 november - 25 november 2009

Kroppen:
Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.
På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.
Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

torsdag 12 november 2009

Vecka 19

Vecka 19: 12 november - 18 november 2009

Kroppen:
Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.
Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

onsdag 11 november 2009

Magen fortsätter...

Idag har magen känts mer eller mindre som vanligt, inga sammandragningar i alla fall. Kan ju bero på att jag mest bara sovit också, jäkla förkylning som ställer till det. (och jäkla skitkropp som inte orkar någonting längre...)

Dock har magen nu under kvällen känts väldigt öm, har haft som en svidande känsla i livmodern. Ömmar även lite när jag trycker på magen. Nojig som jag är så blev jag livrädd och tänkte direkt att "Nej, snälla säg inte att något är på väg att gå fel?!!". Får hoppas att det inte är någon fara och att det känns bättre imorgon.
Verkar i alla fall som att Räkan fortfarande finns där inne, kommer små duttar då och då. ♥

tisdag 10 november 2009

Sammandragningar redan...?

Under dagen så har magen från och till varit spänd och känts.. annorlunda. Började på jobbet under de mer fysiska arbetsmomenten, lugnande sen ner sig när jag satt ner och vilade.
Samma sak när vi var och handlade - när jag bar kundkorgen kände jag hur magen blev hård, så fort J tog över bärandet blev det bättre.
Alltså, sammandragningar redan nu? Känns lite väl tidigt, men vad vet jag... Växtvärk har jag haft från och till sen innan, och det här var något helt annorlunda. Ännu ett tecken på att ta det lugnt?
Vad kommer jag kunna göra till slut - ingenting eller?

Idag unnade jag mig julens allra första pepparkakor med ädelost på. ♥ Farligt gott, och farligt beroendeframkallande. Kavli's ädelost på tub är ändå helt okej, skulle gärna ha lite mer smak men som substitut så duger det kanonbra. Måste nästan ta mig någon till snart, tycker mig vara värd det eftersom jag trots allt springer upp och ner till tvättstugan nu under eftermiddagen.

fredag 6 november 2009

Utflyktsdag!

Underbara, lediga fredag! Långledig helg, inte ofta det inträffar, så nu ska jag verkligen passa på att njuuuuuuta. ♥

Idag blir det utflyktsdag - Tuna Park väntar, oerhört skoj för en shoppinggalning som mig. Dock är det till J vi ska handla, och så ska vi försöka hitta present till Issa som fyller 25 på söndag. Kanske lyckas vi även hitta något till Räkan, nu känns det äntligen legitimt att börja handla lite smått.
Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 5 november 2009

Vecka 18

Visserligen har det här inlägget redan varit uppe en gång, men eftersom jag är i v. 18 "igen" så kommer det en gång till.

Vecka 18: 29 oktober - 4 november 2009


Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din gravidite
t.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

onsdag 4 november 2009

Inte pigg som en mört..

Jag förstår inte vad som hänt.. Jag är trött, tröttare, tröttast mest hela tiden. Lägg därtill på en huvudvärk som är minst sagt enerverande, då har ni min vardag just nu.
Misstänker att det är järnbrist som spökar, ska se till att ta mina vitaminer på kvällen istället för som nu till frukost och se om det blir någon skillnad. Händer inget måste jag ringa BM och försöka få en tidigare tid. Nästa besök är liksom inbokat till 9 december, och så länge orkar jag inte må såhär...

Imorgon går jag in i vecka 18, "igen". Räkan gör sig i alla fall påmind varje dag, alldeles underbart. De gånger jag tvivlar på att det verkligen finns någon där inne behöver jag bara titta på ultraljudsbilderna - och då inser jag vilket mirakel som väntar där. ♥

måndag 2 november 2009

Älskade barn

Räkan fanns där inne. ♥

Hjärtat tickade på jättefint och allt såg perfekt ut enligt barnmorskan. Vilken känsla det var att få se sitt barn för allra första gången, det kom allt några tårar.
Blev tillbakaflyttad ett par dagar, nytt BF blev den 14 april 2010. Vad spelar några dagar hit eller dit för roll, Räkan kommer ut när h*n känner för det. Vi har ju ett helt liv tillsammans som väntar.

Det var en trött liten bebis som vi fick en smygtitt på idag, Räkan låg och snuttade på tummen. Efter lite bökande från barnmorskans sida så fick vi se en rejäl gäspning och så sträckte h*n på sig, sparkade lite på mig och stoppade sedan in tummen i mun igen och snuttade ordentligt.
Nu verkar dock skrutten vaknat till liv, för nu rör det på sig där inne. ♥

Nu åker vi..

Så om en stund har vi sett Räkan för allra första gången. Hoppas att skrutten mår bra och att allt är som det ska... Förhoppningsvis får vi även med oss några fina bilder på underverket, i såna fall kommer en tjuvkik ikväll. ♥

söndag 1 november 2009

Helgen avklarad

Helgens jobbpass avklarade, har gått oerhört bra och fort den här veckan. Jobbade hos en gammal brukare igår, mycket trevligt att se hur dom har det där nu för tiden. Som tack så fick jag sluta tidigare idag, 4 timmar - alldeles, alldeles underbart.

Imorgon vid den här tiden har vi fått den första tjuvkiken på älskade Räkan. Som vi längtar båda två, hoppas att allt står rätt till med liten nu bara.
Ska till pappa så han får se sitt första barnbarn för allra första gången också imorgon, och på tisdag till Johans familj. Engagerade far- och morföräldar, absolut!