söndag 27 september 2009

Underbara helg!

Har haft en alldeles underbar helg. ♥
Fredagen bjöd på en tripp till Västerås tillsammans med Tobbe och Marie, vi avklarade bland annat Ikea och lite annan shopping. På kvällen fortsatte vi umgås och Håkan och Issa joinade också. Mycket trevligt med mycket prat och skratt och lite spel med "Hur fan visste du det?"

Lördagen började med brunch på Latte och sen en liten promenad på torget där det var Lantbrukare på stan.
Åkte sedan ut till landet för att hämta hundarna, eftersom svärfar har ett väldigt trasigt knä och dessutom var alldeles ensam så tog vi med oss hundarna ut på en rejäl skogstur. Hittade massor med svamp också, tog en bra stund att rensa allt. Nu har jag hela ugnen full med trattisar som ska torkas... (inte blev det bättre av att jag hade ett rejält lass sen tidigare som också behövde torkas..)
Lördagskvällen avslutade vi med middag på Kirin med samma gäng som vi hängde med på fredagen, väldigt väldigt trevligt!

Nu känner jag mig riktigt utvilad och frisk, en helg med mycket frisk luft och härliga vänner gör mycket. Lika bra att vara utvilad, för imorgon påbörjar jag en jävlig jobbvecka. Ledig 1 dag av 8, jag ser redan nu hur trött jag kommer vara...

torsdag 24 september 2009

Vecka 13

Vecka 13: 24 september - 30 september 2009

Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över. Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig. Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

onsdag 23 september 2009

Ibland så vill det sig inte riktigt..

Usch, mitt immunförsvar verkar inte fungera alls just nu. Förra veckan hade jag nån konstig släng av tvådagars-feber, och i måndags eftermiddag var det dags igen.
Satt på tåget hem från Stockholm (hade spenderat dagen med älskade lillasyster) och kände hur kroppen bara skrek rätt ut i protest. Allt ömmade, till och med ögonen. Väl hemma försökte jag äta middagen J fixat, men satt mest bara och petade.

Innan klockan slagit 20 så låg jag i sängen, nerbäddad under det tjocka duntäcket tillsammans med vetekudden. Somnade rätt omgående om jag ska tro J..
Mår i alla fall lite bättre idag, kroppen ömmar inte fullt lika mycket och febern känns inte så bedövande som den gjorde i måndags kväll.
Ändå tänker jag fortsätta min medicinering - ryggläge tillsammans med säsong två av True Blood, vindruvor, Sodastreamat vatten och kanske en liten bit choklad.

Imorgon går jag in i vecka 13 - första milstolpen avklarad! Och redan nu har vi tagit oss under 200-dagarsstrecket. 196 dagar kvar till BF för att vara exakt. ♥

fredag 18 september 2009

Friday night

Puh, helgens första långpass avklarat - two to go!
Idag var första dagen jag fick höra från arbetskamraterna att det börjar synas. Själv tycker jag mest att jag ser fet ut, men enligt kvinnorna syns det tydligt att det är bebismage. Oh well, jag kör på fet ett tag till! ;) Känns som att det är för tidigt för att magen ska synas, men visst är det något mer än bara fett som putar. (förmodligen tarmar fulla av gas haha)

Alldeles snart kommer finaste J och plockar upp mig, det vankas middag hos svärföräldrarna. Något man knappast säger nej till en fredagskväll när man jobbat hela dagen.
Får se om någon där lägger märke till putmagen, klänningen sitter visst lite tightare över magen än vad den gjorde sist - innan Räkan i magen alltså.

Nej, tjock tjock tjock - inte bebismage än! Mitt nya mantra haha.

torsdag 17 september 2009

Vecka 12

Vecka 12: 17 september - 23 september 2009

Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.


Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.


Fostret är nio centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

tisdag 15 september 2009

Jag tror det vänder nu

Det verkar som att det vänder nu! Illamåendet har varit som bortblåst under några dagar (vi bortser från gårdagen, det var bara ett litet bakslag) och det känns som att kroppen vant sig vid de nya hormonhalterna nu. Skönt!

Enda jobbiga med att kroppen vant sig är ju att de symptom jag varit van vid nu försvinner mer och mer, och självklart nojar jag över hur Räkan mår där inne. Finns h*n kvar? Slår hjärtat fortfarande?
Man kan ju bli knäpp för mindre... Får räkna veckor till RUL:et, nästan exakt 7 veckor kvar. Eller okej, 6 veckor och 6 dagar - det gäller ju att se varje dag som ett steg i rätt riktning.

torsdag 10 september 2009

Vecka 11

Vecka 11: 10 september - 16 september 2009

Kroppen: Det syns fortfarande inte att du är gravid, men du kan känna det mycket tydligt. Den trötthet som många känner är ett tecken på att man ska ta det lugnt. Vissa kan känna sig svimfärdiga om de tvingas stå upp en längre tid, till exempel på bussen. Det beror på att blodtrycket är lägre.

Fostret: Huvudet är nu rundare och ögonlocken är tydligare, de har redan öppnats och kan slutas vid beröring. Händerna kan också stängas vid beröring. Nu är fostrets alla viktiga organ i stort sett färdiga och ska bara växa i storlek. Ännu kan du inte känna att fostret rör sig, men vid ett ultraljud kan man se rörelser.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inskrivningsbesök två avklarat! I onsdags var det dags för alla prover och det såg mycket bra ut än så länge.

Vikt: +0 kg
HB: 142 g/L
P-glukos: 4,0
Blodtryck: 130/60

Nu är det bara en lång väntan på ultraljudet, den 2 november är det dags. ♥ Om allt ser bra ut och jag inte känner något behov av att träffa vår BM så ska vi inte dit förens i december. Helt galet lång tid till dess ju. Får försöka passa på och njuta av hösten nu, förhoppningsvis är mitt illamående på väg att försvinna och det vore ju inte helt fel.

måndag 7 september 2009

Jag lever

Jag mår bara inte särskilt bra. Illamåendet är värre än någonsin och tröttheten är förlamande. Just nu räknar jag dagar, 17 dagar kvar tills jag gått 12 fulla veckor. Förhoppningsvis vänder det då, annars så blir jag knäpp.
Orkar knappt jobba som det är nu, fick sjukskriva mig idag eftersom jag knappt kom upp ur sängen.

Misstänker att jag även har början till foglossning, har börjat få ont i korsryggen. Bara skit med andra ord.
Eller ja - jag och J upptäckte idag att bebismagen har börjat komma. ♥ Är svullen precis ovanför blygdbenet nu, så nu är det inte bara gaser och inbillning. Visserligen så syns ju inget, men för vår del räcker det med att känna då vi stryker över magen. Älskade Räkan börjar ta plats.