fredag 29 januari 2010

Det har vänt

Äntligen börjar jag känna mig som en människa igen! Visserligen en snorig sådan, men jag kan i alla fall röra mig utan att det gör ont och jag är inte alls lika trött längre. Mycket vila, vatten och nässpray var lösningen helt enkelt.

Just nu är jag dock lite småtrött eftersom jag inte fått sova precis som jag velat under natten. Så fort jag var på väg att slumra in så sätter Räkan igång och bökar järnet, och självklart vaknar jag till av det. Sådär höll det på en bra stund, men jag måste erkänna att det är rätt charmigt och mysigt.

Förhoppningsvis blir det en liten utflykt till Eskilstuna när Johan slutat, har hittat en matta som skulle passa perfekt i hallen. Sen till kvällen är det tacomys med Johans syskon+respektive, blir nog sjukt trevligt som vanligt. ♥

torsdag 28 januari 2010

Magen i v. 30

Magen i v. 30 (29+0)

Nu är det nog en liten tillväxtspurt igen, tycker magen både ser och känns större nu. Räkan ligger även med huvudet neråt allt som oftast, känner i princip bara bök ovanför naveln. På tal om naveln så är den i princip utplånad nu, ser lite lagom kul ut.

Vecka 30

Kroppen; Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.
Barnet; Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

onsdag 27 januari 2010

Min hjärna har ersatts av snor...

Att vara gravid i 7e månaden och bli förkyld är ingen höjdare, bara så ni vet.. Hjärnan känns full med snor, huvudet värker och kroppen känns trött och öm. Och inte fan har vi någon nässpray hemma heller!

Fast allt är inte bara skit idag. Hallen blev superfin, bara en spegel som ska upp och den har J lovat sätta upp idag. ♥ Nu är allt klart här hemma för Räkans ankomst, ingen mer renovering eller några stora inköp. (bortsett från barnvagnen såklart, den finns i Västerås nu men vi väntar nog lite till innan vi hämtar hem den med tanke på garantin.)
Känns faktiskt himla skönt, nu kan jag bara gå och skrota fram till BF. Rensa garderober och lådor, tvätta och sortera kläder, bygga ihop spjälsängen och bädda den, plocka med allt annat som rör Räkan, spela tv-spel och kanske till och med ha tid att läsa lite och lyssna på alla mina ljudböcker. Väldans skönt!
Visserligen har jag 7 arbetspass kvar innan jag går hem på heltid, men det känns som att tiden bara springer fram...

söndag 24 januari 2010

Full rulle

Här hemma är det verkligen full rulle, haft och har fullt upp hela helgen. Har precis målat klart hallen, och alldeles snart ska vi iväg på husvisning. Sedan fika med sambons bror och familj, och så en tur till Ikea.
J är verkligen världens bästa - jag har gjort det jag orkat och sedan har jag fått titta på när han fixar resten. ♥

Full rulle är det även i magen då och då, sedan i torsdags har jag känt hur Räkan hickat lite då och då. Har även fått tag i en fot några gånger, lite häftigt!
Det märks dock att liten börjar bli stor, för ibland får hen in rejäla fullträffar med fötterna. Mest bök nu dock och det tackar vi för.

fredag 22 januari 2010

Förvärkar..?

Sedan igår kväll har jag haft som mensvärk som byggs upp och kommer i intervaller... Anar att det kan vara förvärkar, men redan?! Är inte särskilt orolig än, ska ta en varm dusch och en Alvedon nu och ger det inte med sig trots det så ringer jag BM eller förlossningen då och rådfrågar.

Vill verkligen inte ha ut Räkan nu, även om chanserna för att barn klarar sig utan men är stora nu.. Vi ska ha barn i april och ingenting annat, hör du det busunge! ♥ Stanna där inne några veckor till..

torsdag 21 januari 2010

Magen i v. 29

Magen i v. 29 (28+0)

Nu ser det ut som att magen stannat av lite igen, och det tackar vi för! Det räcker med en sjövild Räka som sparkar för fullt och som trycker på mina revben allt som oftast.
Tredje trimestern och 7e månaden - och det börjar kännas lite. Särskilt tung känner jag mig inte, men däremot så tar magen emot och är i vägen bra mycket mer nu än tidigare. Dessutom känner jag mig lite flåsigare och har lite svårt att ta djupa andetag, men det beror nog på att Räkan gärna ligger precis vid revbenen och trycker som sagt.

3 veckor kvar att jobba bara, på ett sätt så längtar jag och på ett annat så vill jag att tiden ska krypa fram. Jag trivs så himla bra på mitt jobb och önskar verkligen att jag kunde jobba ända in i slutet. Å andra sidan så betyder ju min hemgång att det inte är överdrivet lång tid kvar tills vi har Räkan på utsidan! ♥

Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.
Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

torsdag 14 januari 2010

Magen i v. 28

Magen i v. 28 (27+0)

Idag har Räkan roat sig med att ha fotbollsträning med mina högra revben som partner skulle jag tro - har varit ett jäkla kickande. ♥

Både jag och J har svårt att förstå att det bara är 90 dagar kvar till BF nu, var tar tiden vägen? Vi har även svårt att förstå att Räkan inte längre är ett litet pyre på 15 cm, utan faktiskt börjar bli stor nu. Dock blir vi ju påminda båda två när Räkan väl sätter igång och bökar, för det är inga små försiktiga duttar längre - det är rejäla sparkar och hela magen rör sig.
Igår lyckades jag inte ens somna om för att h*n bökade så mycket, så nu börjar det verkligen bli trångt där inne..

Har även gått in i tredje trimestern nu - är det nu jag ska klassas som höggravid och känna mig stor som ett hus, tung som en elefant och smidig som ett kylskåp eller?
Jag hoppas jag slipper känna så på ett bra tag, än så länge är jag ganska smidig. Visst är magen ivägen ibland, och jag har ju gått upp lite i vikt - men mer än så är det nog inte än som tur är.

Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.
Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

tisdag 12 januari 2010

BM-besök v. 26+5

Allt såg bra ut vid dagens BM-besök, väldigt skönt. Var ett riktigt snabbesök idag - stick i fingret, vägning, blodtryck, lyssna på hjärtat och mäta magen. Nästa besök blir den 9 februari, är då i v. 30+5.

Värden för v. 26+5
Vikt:
+8,1 kg totalt
HB: 122g/l (Niferexen hjälper med andra ord!)
P-glukos: 6,0
Blodtryck: 140/60 (något högt övertryck, hade stressat precis innan så inget konsigt alls)
SF-mått: 26 cm (något över normalkurvan..)
Hjärtslag/minut: 156 ♥

måndag 11 januari 2010

Sova, vad är det?

Trots att jag bara jobbar halvtid är jag helt slut efter helgens jobb. Ganska självklart att sammandragningarna tröttar ut, men såhär mycket? Jag känner mig helt klubbad, skulle nog kunna sova hur mycket som helst... om det nu inte var så att jag vaknade 2-3 gånger varje natt..
Dumt att gnälla dock, får helt enkelt göra det bästa av situationen.
Bara en månad kvar att jobba nu, och det på halvfart. Förmodligen så kommer den här månaden springa förbi, och snart är jag utvilad och uttråkad! ;)

Imorgon ska vi till barnmorskan igen, ska bli kul och se om det hänt något sen sist. På onsdag drar vattengympan igång igen också - bara massa skoj den här veckan ju. ♥

torsdag 7 januari 2010

Magen i v. 27


Magen i v. 27 (26+0)

Jag är rent ut sagt förundrad över vad som händer med min kropp. För bara någon månad sen var magen en liten degklump, man kunde se att jag var gravid med lite välvilja kanske. Nu finns det ingen chans i världen att någon kan missta sig. 97 dagar kvar till beräknad förlossning - tiden bara rasar iväg. Kommer vi hinna klart med allt? Kommer hallen vara ommålad, kommer vi ha allt på plats? (klart vi kommer, men nu känns det verkligen att det närmar sig med stormsteg)

Läkarbesöket gick bra - tappen var fortfarande hyfsat opåverkad. Öppet för fingertoppen precis som sist, så ingen förändring alltså. Väldigt skönt att höra i alla fall, nu vet vi ju att även om sammandragningarna nu gör ont från och till så händer inget. Tack för det! ♥
Fortsatt sjukskrivning på 50% till den 12 februari, och från den 13 feb ska jag förhoppningsvis få gå på havandeskapspenning. Skönt med ett orosmoment mindre i alla fall, nu behöver jag inte oroa mig för hur det ska gå med jobbet osv - jag jobbar precis så mycket som jag orkar och får mer tid emellan passen för att återhämta mig.

Det märks att Räkan växer...

...för igår fick jag en rejäl spark på revbenen. Lite ont gjorde det allt, men framför allt så blev jag så förvånad över kraften och över att hen verkligen sparkade där.
Utöver revbenssparkar så bökas det på rätt bra från och till - och det känns så fruktansvärt bra. Att veta att hen finns där inne, att hjärtat fortfarande slår.

Snart dags för läkarbesök igen, får se vad som sägs idag. Sammandragningarna blir inte bättre i alla fall, de har ökat i antal och styrka och framför allt så har det börjat göra lite ont från och till.
Hoppas, hoppas, hoppas att tappen fortfarande inte är allt för påverkad!

Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.
Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

tisdag 5 januari 2010

Tvåsiffrigt!

Idag är det 99 dagar kvar till beräknad förlossning - vi har äntligen kommit ner på tvåsiffrigt! ♥ Inte allt för långt kvar tills vi är nere på ensiffrigt om vi räknar veckor heller, nu är det ju inte överdrivet långt kvar tills Räkan är hos oss.

Räkan verkar må toppen vilket är superskönt, det buffas och bökas och sparkas. Det är så härligt att känna det lilla livet där inne, hur det växer och utforskar sin nu rätt trånga bostadsmiljö. :D

Jag däremot mår väl sådär, sammandragningarna ger verkligen inte med sig... Nytt läkarbesök på torsdag i alla fall, får se vad som sägs då.

fredag 1 januari 2010

Magen i v. 26


Magen i v. 26 (25+0)

Nu händer det nog inte så mycket från vecka till vecka, men nog växer den allt! Bara 15 veckor kvar nu, tiden går oerhört fort - eller har i alla fall. Nu när jul och nyår är förbi kanske tiden börjar krypa fram eftersom det inte finns så mycket att se fram emot. (eh, jo det gör det nog visst - har ett par födelsedagar att klara av i alla fall innan Räkan ska komma ut).

2010 - året då Räkan ska förgylla våra liv! Äntligen är vi på rätt år i alla fall, och alldeles snart börjar nedräkningen från 100... ♥