torsdag 27 augusti 2009

Vecka 9

Vecka 9: 27 augusti - 2 september 2009

Kroppen:
Tandköttet blir uppmjukat och kan därför bli mer lättblödande, var därför extra noga med tandborstningen. Olika graviditetshormoner påverkar dig, man kan fortfarande känna sig trött och illamående, men det brukar gå över om några veckor. En del kvinnor har små blödningar tidigt under graviditeten, det är inte ovanligt att det sker när mensen brukade komma. Det kan bero på alla hormonförändringar och på att slemhinnorna i kroppen blöder lättare när man väntar barn. Om blödningen skulle göra ont ska du söka hjälp.


Embryot
är nu stort som jordgubbe, cirka tre centimeter och fötterna är cirka två millimeter stora. Halsen tar form och käkarna är färdigutvecklade. Munhåla och näsa förenas, öron och näsa kan nu ses och ansiktet börjar totalt sett få mänskliga drag. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.

onsdag 26 augusti 2009

Upp och ner...

Idag är ingen bra dag. Fick inte behålla frukosten och känner mig allmänt illamående och svag idag. Den här gången var det dessutom värre, rena kaskadspyorna och kramp i magen.
Ligger mest på soffan och kikar på tv, det är ungefär det jag orkar med.

Tittar just nu på Förlossningskliniken som går på Tv4, väldigt intressant men just nu är jag bara arg. Sen jag blev gravid blir jag helt tokig på människor som inte värdesätter sitt och bebisens liv, utan väljer att ta alla droger som finns. Fy fan rent ut sagt!

tisdag 25 augusti 2009

Nyshoppat

Idag bröt jag mitt mönster. Jag har inte sovit bort hela eftermiddagen eller bara legat på soffan och glott på tv. Nej hör och häpna - jag åkte med J till Västerås! Vi sprang en vända på stan, älsklings-J köpte en snygg tisha och en ny hoodie, och jag blev bortskämd med ett par nya leggings och en gosig hösttröja. Nu slipper jag frysa och jag slipper klämma mig i för små byxor. (inte för att dom är för små ÄN, men jag vet ju att det kommer)


Annars så mår jag rätt bra, jag har fått behålla allt jag ätit hittills i alla fall, dock har jag ett rätt rejält illamående från och till. Inte alls kul, men förhoppningsvis är det övergående. Jag har för övrigt fått ett nytt smeknamn här hemma. Nu är det jag som är Liket, ett väldigt passande smeknamn måste jag säga för det är precis så jag känner mig. J säger att det även är så jag är just nu. Hmpf, jag har all rätt i världen att vara trött! Men det är ju rätt bra träning inför vaknätter och kolik - jag är ju redan härdad liksom.

lördag 22 augusti 2009

We'll always have breakfast...

Kan man ju tro ja... Jag önskar att det var så, men min frukostmacka hamnade ganska omgående i toastolen. Jag som trodde jag var förskonad från kräkningar - men jag hade nog fel. Inte för att det är ovanligt (att jag har fel alltså), men jag hade ju gärna sluppit. Förhoppningsvis får jag behålla min varma oboy, om inte annat så kommer det ju upp lika lätt som det slank ner.

Gårkvällen var betydligt mycket trevligare än dagens frukost. Middag på Kirin tillsammans med J, Tobbe och Marie. Mycket trevligt, mycket god mat och fantastisk efterrätt. Tobbe provade thailändsk kokosglass - damn vad avis jag blev! Bland det godaste jag smakat tror jag. ♥
Promenaden från restaurangen till bilen blev en blöt sådan, vi trodde himlen hade öppnat sig på riktigt. Tog en liten biltur också i mörkret och regnet, finns det något mysigare?

Om den här dagen tänker fortsätta med illamående och akuta toabesök så blir det nog väldigt lugnt. J jobbar över lite idag men är hemma efter 13, så kanske tar vi ett ryck och städar av lite. Eller så parkerar vi oss i soffan och tittar film, städa kan jag ju göra imorgon.. Eller på måndag.

torsdag 20 augusti 2009

Första BM-besöket avklarat

Inskrivningsbesök ett av två avklarat! Himla skönt att ha det gjort, även om jag redan googlat mig till det mesta som sas idag. J tyckte däremot att det var väldigt givande, var mycket prat kring honom, hans roll och hans tankar och funderingar vilket även jag tyckte var jättebra! Blir lätt lite väl mycket fokus på mamman annars, han har ju lika stor del i det hela som jag.

Om två veckor är det dags för besök nummer två, då ska vi bara ta massa prover och samtidigt boka tid för UL. Gud så jag längtar efter det, är ju en evighet till dess! Får göra UL i v. 17 ungefär, alltså 9-10 veckor av väntan kvar. Känns som att besöken är väldigt utspridda nu, återträff om 2 veckor för prover, sen UL i v. 17 ungefär och så nästa träff med BM i v. 24. Efter det blir det ju lite oftare, men fram till dess får man väl bara hålla ut och hoppas att allt är bra med Räkan. ♥

Ny vecka

Idag går jag in i en ny vecka, v. 8 den här gången. En vecka mindre tills risken för missfall minskar. Just nu räknar jag dagar, oron finns ständigt där och det börjar bli lite jobbigt. Samtidigt vet jag att det inte finns något jag kan göra - jag ser det som ganska självklart att hålla sig borta från saker som kan vara skadligt som tex. alkohol, cigaretter, viss mat osv.

v. 8 (7+0)

Magen är bara en fettklump precis som innan, men jag vet ju att förr eller senare så kommer det, det gäller bara att hålla ut. Helst vill man ju ha en behändig liten kula direkt så hela världen kan se att man är gravid.
Tycker de värsta symptomen minskat lite nu, brösten ömmar inte lika mycket som då jag plussade. Illamåendet kommer ibland, dock sväller magen upp enormt mycket under eftermiddagen och kvällen - precis som innan alltså.

Idag har vi inskrivningssamtal hos barnmorskan! Väldigt spännande, har tusentals frågor känns det som. Förhoppningsvis får vi svar på några av frågorna och kanske stillas oron lite.

Vecka 8

Vecka 8: 20 augusti - 26 augusti 2009

Kroppen:
Nu växer livmodern och storleken kan jämföras med en apelsin. Det är vanligt att man måste kissa mycket oftare än normalt. All glatt muskulatur, det vill säga sådana muskler som du inte kan styra, som livmodern, blodkärlen och tarmarna, blir slappare. Det kan göra att du får förstoppning. Risken för åderbråck, hemorrojder och urinvägsinfektioner ökar också. Om du drabbas när du är gravid är det viktigt att du får behandling tidigt.


Embryot är nu omkring 25 millimeter. Fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, det vill säga dubbelt så fort som hos en vuxen.

tisdag 18 augusti 2009

Trött..

Trött dag idag, har sovit större delen av eftermiddagen och bara legat i soffan under sen eftermiddag och kväll. Kroppen går verkligen på sparlåga just nu, lite småläskigt då jag vanligtvis är såhär trött innan något rejält sjukdomsutbrott.
Har dessutom mått rejält illa ett par gånger, så himla trist. Får försöka se det positiva i allt skit - mår jag dåligt mår förhoppningsvis Räkan bra, och det vill vi ju!

Under förmiddagen tog jag och J tag i vinden, eller ja - vi körde första vändan till tippen. Insåg att vi kommer behöva köra många vändor till innan jag ens kan sortera där uppe. Visst kan jag börja lite smått, men helst vill jag har bort allt skräp som bara står och tar plats. Varför sparar vi alltid på massa skit, jag fattar inte?

Dags för kvällsmellis, idag blir det en Risifrutti och mer iskallt vatten till. Sen sängen, för att sova igen. Jag vill verkligen inte gnälla, men just nu är det ganska trist att vara gravid...

måndag 17 augusti 2009

Det bästa med augusti

Jag har alltid otur med vädret.. Lagom till att jag låst upp cykeln börjar det regna, och halvvägs framme så öser det ner. När jag kliver in på H&M ser jag ut och känner mig som en dränkt råtta, inte särskilt hett alltså.
Lyckades i alla fall hitta en fin tunika, ett långt linne och en lång t-shirt, allt på mamma-avdelningen. Allt kan jag dock använda redan nu och även efter graviditeten utan att det ser knasigt ut, skönt det! Testade även lite jeans men herregud - köpa gravidbyxor nu är ju vansinne! ;) Jag får hålla mig några veckor, leggings funkar förhoppningsvis några veckor till..

Efter H&M-besöket smet jag in på ICA och köpte middag - färska, svenska signalkräftor! Mums så gott det var, satte i mig 1 kg tillsammans med vitlöksbaguett och majonäs (Hu, 1 kg kräftor låter helt galet, men särskilt mycket kött är det ju inte).
Nu är jag dock helt slut, känns som att kroppen gått in på sparlåga trots att jag precis ätit. Lika bra att bädda ner mig i soffan tror jag, misstänker att J får väcka mig när han kommer hem efter 21..

Ändrade planer, som vanligt...

Det blev inget rensande idag, och inte heller soffan och New Moon. Fast det senare kommer det nog bli, så fort jag är klar med tvätten och min planerade cykeltur.
Funderar på om jag ska ta mig ner till H&M en sväng för att leta efter lite fina tunikor och annat. Egentligen skulle jag behöva ett par nya jeans, men eftersom jag kommer växa ur dem rätt omgående så får det vara. Jag får helt enkelt bo i leggings - om jag inte köper mamma-jeans, och det känns väl lite väl tidigt nu kanske... Fast titta får man alltid! ;)

Hit me baby one more time

Blä, första morgonen med ett rejält illamående.. Men nej då - inget sött som möter mig när jag vaknar upp, utan ett brutalt överfall efter att jag satt i mig frukostmackan. Visst har jag mått illa innan, men då har det varit små söta vågor som snabbt ebbat ut. Det här - rena rama misshandeln. Kan jag inte bara få kräkas så jag blir av med skiten? Att springa fram och tillbaka till toa för att man tror att nu, nu är det dags - det är inte okej!

Egentligen borde jag börja rensa här hemma, under hela semestern har jag sagt att jag ska gå igenom skåp och lådor, jag ska städa vinden och jag ska göra fint. Har jag gjort något av det? Nej, just det. Lite mer än en vecka kvar på semestern, det kanske är dags att jag sätter lite fart.. Fast soffan och New Moon ser så oerhört lockande ut härifrån... Beslutsångest!

söndag 16 augusti 2009

Av längtan till dig

Jag trodde aldrig jag skulle börja blogga igen. Än mindre blogga om livet i allmänhet och min graviditet i synnerhet.
Jag tror det känns ganska bra, någonstans där inne finns väl min längtan efter mina "15 minuter". Syns jag finns jag, eller hur var det? ;)


Idag är jag i vecka 7, v.6+3 för att vara helt exakt. Räkan är ca. 9 mm lång och hjärtat har börjat picka på där inne. Helt ofattbart! Ett litet liv redan nu. ♥ Just nu vill jag bara att tiden ska rinna iväg så vi får april nu, men jag misstänker att allt kommer ta en evighet.
På torsdag är det i alla fall dags för inskrivning hos barnmorskan - första milstolpen avklarad.

Nu ska jag fortsätta njuta av min iskalla cola och sedan slumra sött på soffan. Är man gravid så är det helt okej att somna före 21, för det har min älsklings-J sagt. ;)