torsdag 31 december 2009

Vecka 26

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.


Känner mig ganska pigg just nu, och tyvärr betyder det att jag gör mer än jag borde. Igår tvättade vi och städade, vi tyckte vi var så smarta som hade allt avklarat på en gång. ;) Trots att jag bara plockade och städade toaletten så var jag helt död under kvällen - fötterna värkte något förskräckligt och de bakre fogarna var nog på väg att gå sönder på riktigt.
Ryggläge i soffan och lite fotmassage till en film hjälpte lite i alla fall.

Sammandragningarna har lugnat ner sig lite nu senaste tiden, men å andra sidan så har jag inte jobbat något alls heller. Dock så fick jag ju självklart sammandragningar igår då vi fixade här hemma och även flera under natten och morgonen, några har även tryckt på nedåt rätt rejält...
Får försöka ta det lugnt på jobbet under eftermiddagen och kvällen, förhoppningsvis behöver vi inte ge oss ut i kylan och snön med en tung rullstol... Min sjukskrivning går ut på söndag, så nästa vecka ska jag alltså börja jobba som vanligt igen. Förhoppningsvis kommer det gå bra, men som det känns nu så kommer det nog inte göra det tyvärr.

tisdag 29 december 2009

Ett steg närmare

Igår avklarade vi det största inköpen av dem alla till Räkan - vi beställde vagn! ♥
En Emmaljunga City Cross fick det bli, med en Citykorg till. Nu vill vi bara ha hem vagnen, men lite tålamod får vi allt ha. Sa att vi vill hämta den till slutet av mars ungefär, men vi får ju såklart hämta den tidigare bara de har fått hem den.
Med oss hem fick vi i alla fall en skötväska och en kudde till spjälsängen.

Idag ska vi till Lindex och se om de har några mysiga byxor på rea, bodys har vi en hel del av men byxor är det sämre med. Räkan kan ju inte gå med rumpan bar! ;)

måndag 28 december 2009

Magen i v. 25

Magen i v. 24+3

Explosionen har verkligen avstannat, men det är vi bara glada för! Dock har vi fått en vild bebbe i magen istället, men det känns som att det är acceptabelt. ;) Lite smärta efter alla sparkar och allt bökande kan jag nog stå ut med.

söndag 27 december 2009

Äntligen över!

Äntligen är julen över och nu finns det äntligen lite tid över! Julafton åkte vi runt som två yra hönor för att hinna träffa alla, så de två senaste dagarna har vi bara legat på soffan och inte gjort ett dugg. Väldigt välbehövligt, i alla fall jag har varit helt slut och somnat strax efter 20 båda kvällarna...
Räkan däremot verkar inte vara ett dugg trött, de senaste dagarna har det blivit allt mer livat där inne. Så pass livat att jag stundtals känner mig rätt trött på det... Om jag tycker det är påfrestande nu, hur tusan kommer det kännas i mars?!

Eftersom vi blev så bortskämda med massa pengar i julklapp så ska vi passa på att shoppa loss lite imorgon. Vi ska beställa barnvagnen, köpa skötväska och även ta en tur på Ikea! ♥ Ny byrå till hallen, madrass till spjälsängen och massa annat plock ska med hem. Ska även passa på att köpa färg, för nu ska hallen målas om! Undrar om det är helt normalt att börja boa redan i 6e månaden...? ;) Nåja, tiden går fort - lika bra att bli klar med saker i tid så vi hinner vila lite också innan Räkan tittar ut.

Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.
Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

fredag 18 december 2009

Magen i v. 24


Magen i vecka 24 (23+0)

Det känns som att det inte hänt allt för mycket nu, men det har det alldeles säkert gjort. Jag är bara glad om explosionen avstannat lite, jag vill hinna njuta lite också. Dock ser jag redan nu att min midja förmodligen kommer försvinna så småning om... Ser ut som att livmodern redan börjat leta sig ut mer till sidorna nu. Kanske stannar det av, kanske inte.
Oavsett vad så spelar det ingen roll, så länge miraklet där inne mår bra och håller sig där till i mars/april så får magen se ut precis som den vill!

torsdag 17 december 2009

Läkarbesöket avklarat

Idag har jag nog träffat på den mest trevliga läkaren någonsin. Helt galet så trevlig hon var!
Tappen är fortfarande opåverkad, dock kunde hon få in lite, lite av fingertoppen men eftersom tappen fortfarande är hård sa hon att det inte vara något att oroa sig för.
Mediciner var bara att glömma, det var tydligen på tok för tidigt för att behöva ta Bricanyl, och framför allt ska det inte behöva tas så regelbundet som jag skulle behöva.
Så nu är det alltså sjukskrivning som gäller - 50% fram till den 3 januari 2010. Känns så oerhört skönt, nu kommer jag kunna jobba men ändå ta det lugnt. På måndag ska jag träffa min chef och knåpa ihop ett schema.

Förhoppningsvis kommer jag kunna återgå till att jobba som vanligt i januari, men kan jag inte det så får vi ta tag i det då. Barnmorskan är ju bara ett telefonsamtal bort, så att få en ny läkartid borde inte vara så svårt. Men nu satsar vi så klart på att jag ska kunna leva så normalt som möjligt! ♥

Liten uppdatering

Senaste tiden har inte bjudit på några uppdateringar alls.. Jag har helt enkelt inte orkat, har inte varit på topp direkt. Sammandragningarna fortsätter, har försökt att jobba men det har inte fungerat alls tyvärr. Vissa dagar kan jag inte ens vända mig i sängen utan att det sätter igång.
Idag har jag tack och lov tid hos mödravårdens läkare, förhoppningsvis kan jag få någon hjälp för jag orkar inte mer snart. Jag vill kunna jobba, men när det uppenbarligen inte fungerar blir det bara en ond cirkel av oro. Sjukskriver mig själv, försöker jobba en dag och inser att det inte håller, får sjukskriva mig igen osv...
Som tur är har jag världens bästa arbetsgivare, de är guld värda varenda en nere på kontoret. ♥

Igår var det äntligen dags för BM-besök! Räkan mådde toppen och allt såg bra ut, så det är ju en tröst mitt i all skit. Att få lyssna på hjärtljuden var nästan magiskt, riktigt underbart!

Värden för v. 23+0

Vikt: +6 kg
HB: 117 g/L (droppat rejält, 142 vid inskrivningen. Niferex nästa!)
P-glukos: 6,2
Urin: +1 på socker (helt ok med tanke på P-glukosen)
Blodtryck: 120/60
SF-mått: 21 cm
Hjärtslag/minut: 153 ♥

Vecka 24

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer.
Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av.
Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka.
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

torsdag 10 december 2009

Vecka 23

Vecka 23: 10 december - 16 december 2009

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen.
Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

tisdag 8 december 2009

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Idag skulle jag egentligen jobbat under eftermiddagen, men istället har jag semester. Eftersom eftermiddagen skulle innebära väldigt mycket stress och tunga moment, var det det bästa att göra. Att bli omplacerad funkar inte riktigt, alla brukare är mer eller mindre tunga och idag fanns det inte heller något behov av vikarie eller extrapersonal någonstans. Himla tur att jag har några semesterdagar sparade!

BM-besöket imorgon blev även det ändrat, så nästa onsdag ska vi dit istället. Som sagt, inget blir som man tänkt sig.

måndag 7 december 2009

Magen i v. 22

På två veckor har lilla, smidiga magen förvandlats till monstermagen.
Hur och när hände det?!

Efter en sjukt lugn helg så har sammandragningarna i princip försvunnit. Några stycken om dagen nu bara, helt klart något jag kan leva med. Imorgon ska jag jobba igen, lite läskigt då jag går kväll och alltså är helt ensam från 17.30 till 20. Men det ska nog gå bra, och gör det inte det får jag larma, no biggie..

På onsdag är det äntligen dags för första riktiga BM-besöket! Ska bli superkul, vikten håller jag ju koll på själv men ska bli kul att se om de andra värdena förändras något. Även vattengympa på onsdagseftermiddagen - även det efterlängtat.

torsdag 3 december 2009

Något positivt i allt det läskiga

Igår kväll när vi lagt oss för kvällen bjöd Räkan på lite kvällsunderhållning - allt för att försöka göra mamma och pappa glada liksom.
J fick för första gången känna på ett par rejäla sparkar och han fick även se några, snacka om överlycklig haha!

Sammandragningarna fortsätter att komma även idag, är så fruktansvärt påfrestande för psyket. Förhoppningsvis lugnar det ner sig under dagen, för vila verkar ju inte hjälpa överdrivet mycket. Många har kommit när jag legat i sängen eller suttit vid datorn så jag får nog helt enkelt vänja mig vid det här. Hur nu det ska gå - det här är verkligen olidligt.
Har i alla fall fått ledigt både idag och imorgon, så jag behöver inte försöka mig på att jobba förens på tisdag eftermiddag vilket känns väldigt bra.
Sjukskrivning känns kanske inte allt för lockande, men så länge det ger mig lite lugn och håller Räkan på rätt sida så länge som möjligt så gör jag vad som helst!

onsdag 2 december 2009

Lättnad

Äntligen hemma!
Allt såg som tur var bra ut, livmodertappen var opåverkad och Räkan mådde bra. Dock hittade dom ingen förklaring till alla sammandragningar, så vi misstänker att det kan vara stressrelaterat.
Läkaren var helt underbar - han tog verkligen vår oro på allvar och förklarade noga vad han gjorde, och sa även att om jag ville stanna så fanns det en säng för mig.
Vi valde dock att åka hem eftersom allt såg ut som det skulle just nu, men lovade att ringa och komma in igen om sammandragningarna inte ger med sig, det gör ont eller jag börjar blöda/läcka fostervatten.

En dag i taget nu, ska föröka vila så mycket som möjligt och inte anstränga mig i onödan. Vi vill verkligen inte ha Räkan på utsidan än. Läkaren förklarade även mycket om vad som skulle hända om förlossningen skulle starta nu, och om en vecka då jag gått 22 fulla veckor. Idag skulle ingenting göras eftersom man inte anser barnet som livsdugligt - men om en vecka så sätter man in alla resurser för att rädda det.
Summa sumarum - vi ser helst att Räkan stannar inne full tid, vi vill verkligen inte fira jul i Uppsala i år. Blir det så, ja då får det bli så, men nu fokuserar vi på dag för dag.

Oron äter sönder mig

Sedan imorse har jag haft regelbundna sammandragningar... Dom gör inte särskilt ont, utan är mer obehagliga. Får dock ett tryck nedåt vid varje sammandragning, och efteråt så känns magen öm och jag har som lätt mensvärk.
Är livrädd för att något ska vara fel, tårarna rinner konstant och oron äter sakta sönder mig inifrån.

Som tur är så har vi fått en akuttid i Västerås idag, 13.20 ska vi in för koll. Håll tummarna för oss att Räkan mår bra och att allt är som det ska.

Vecka 22

Vecka 22: 3 december - 9 december 2009

Kroppen:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Nu väger barnet ungefär 510 gram.

tisdag 1 december 2009

Jag ser det rör sig...

Idag såg jag för första gången Räkans sparkar på utsidan av magen! Blev små bulor där liten för närvarande placerat sin fot - var helt underbart att både se och känna av hen! ♥
Först trodde jag att jag inbillat mig, men när nästa spark kom och jag återigen såg hur det rörde på sig på exakt samma ställe som jag kände av det - då förstod jag. Älskade barn.

Jag har ju känt sparkar ett bra tag och har även fått känna någon på utsidan, men det här var något nytt. Förhoppningsvis får J se och känna senare under dagen.

För övrigt mår vi kanon allihop, nu saknas bara lite snö för att få den rätta julkänslan. Första december idag ju, inte alls långt kvar!
Igår gjorde vi även världens fynd - har varit på jakt efter en stor, svart golvlykta till vardagsrummet men inte hittat någon. De vi hittat har varit vita, silvriga eller gråa - helt fel färg alltså och i många fall även fel modell.
Men så var vi på Chilli i Västerås, och det första vi ser när vi kliver in i butiken är DEN lyktan som vi letat efter!
Stor, svart och helt perfekt. Vågade knappt titta på prislappen - trodde ju självklart att den skulle kosta multum... Det gjorde den däremot inte - 499 kr!!! Jag dog nästan.

Idag blir det nog en tur till Åsby för att köpa några blommor (är galet sugen på hyacinter) och en ny adventsljusstake till köksbordet.