onsdag 31 mars 2010

2 veckor till BF!

Yes, precis idag är det exakt 14 dagar till beräknad förlossning! Så underbart det känns, nästan ofattbart. Jag trodde ju dock att man skulle ha en massa krämpor och känningar såhär på sluttampen, men det verkar inte stämma på mig. Nån förvärk ibland, lite molande mensvärk ibland - but that's it liksom. Dumt att klaga dock, jag ska försöka njuta av lugnet istället (även om det är jäkligt svårt när man vill ha ut pyret).

Idag är det lunch med Issa som står på schemat, mycket trevligt. Så härligt att ha en lika höggravid vän som också bara går hemma och väntar. Förhoppningsvis utökas kretsen av mammalediga vänner sen när Räkan är ute och vi får träffa andra föräldrar, men man vet ju aldrig.
Imorgon jobbar Johan sin sista dag innan påskledigheten, så nu får vi en långledighet tillsammans igen. Väldans skönt! ♥

måndag 29 mars 2010

Måndag

Ännu en helg har passerat och jag har haft lika trevligt som alltid! Har hunnit med att köpa ny dator, springa runt i Västerås, firat Tobbes 26-årsdag och umgås med Johans bror med familj. Mycket trevligt, fick bland annat låna ett amnings-nattlinne av Sari och mini-overallen. Vi hade ju räknat med att få en vårbebis, men med de här temperaturerna så räcker det nog inte med en tunn stickad kofta och en filt över babyskyddet.

Igår eftermiddag och kväll fick jag nog mina första riktig regelbundna förvärkar! Helt sjukt, men jag blev GLAD - för det betyder ju ändå att det närmar sig än mer. Nu är det lugnt som tusan och jag känner mig lika pigg som vanligt. Får väl passa på och njuta, är väl säker som Sari sa, lugnet före stormen. Dock har jag inte tid att föda barn just nu, idag ska jag till frissan för att bli vårfin i håret och imorgon ska jag städa och tvätta fönster. Lite mer än två veckor kvar till BF så chansen för att något ska hända är ju i alla fall minimal. Men hoppas kan man alltid.

fredag 26 mars 2010

Hormoner och annat knas

Det är väl för härligt med alla dessa gravidhormoner? Jag har sett mig själv som lugn och sansad som preggo - men det får jag nog äta upp nu. Inte så att jag får utbrott som går till världshistorien, eller ens höjer rösten. Nej då, jag gråter ögonen ur mig för i princip allt just nu. Jag gråter för att dom spelar min favoritlåt på radion, jag gråter för att Ben and Jerry's Fairly Nuts är galet god, för att Räkan rör på sig och för att vi snart har livet på utsidan.
Som Johan så fint sa till vår barnmorska igår - "Jag hittar Jenny gråtandes vid datorn varje dag". Hahahah, det värsta är ju att det är sant! Jag gråter varje dag, utan undantag. Det finns så mycket att gråta över som preggo ska jag tala om. ;)

Inte nog med att jag den senaste tiden gråter över allt, jag har även fått en oförklarlig ork och energi. Jag är pigg, jag har inga krämpor alls i princip. Allt känns nästan som innan magen blev stor och i vägen. Inte ska väl jag föda barn när som helst heller? I år kommer det inte komma ut någon Räka! Jag trodde man skulle vara omåttligt trött, ha ont, känna sig otymplig och bara gnälla de sista veckorna (dagarna, timmarna?!!) - men jag verkar ha fått det där om bakfoten. Jag mår ju kanonbra! Även fast jag gråter mängder varje dag. ;)

torsdag 25 mars 2010

BM-besök v. 37+0

Värden för v. 37+0
Vikt: +11,5 kg totalt
HB: Togs ej
Glukos: Togs ej
Blodtryck: BM sa inget, men jag tog för givet att det var bra i alla fall ;)
SF-mått: 35 cm (tror jag), tog ett litet skutt uppåt igen och ligger strax över medelkurvan
Hjärtslag/minut: 140 ♥
Huvud: Fixerat! (jag hade ju mina aningar innan och det visade sig vara rätt)

Mycket trevligt besök, vi älskar vår barnmorska båda två haha. Sammanfattade graviditeten och pratade lite om min rädsla för att gå sönder under förlossningen. BM skrev in det i journalen och det står även i vårt förlossningsbrev så förhoppningsvis guidar dom mig under förlossningen.
Fick ännu mer gratisgrejer - den här gången en väska från Libero. (anar att det är den man även får på förlossningen) Bra mycket roligare innehåll än i Babyboxen i alla fall. ;)

Hade ju på känn att Räkan fixerat sig, och jag hade rätt. Hen ligger långt ner i bäckenet och sitter fast rejält, så nu vågar jag lita på att hen inte vänder sig. BM sa lite mystiskt att vi fick se om vi skulle ses vid nästa besök i v. 39+0, anar att hon menade att det nog kan dra igång när som helst. Dock vågar jag inte tro ett dugg på det, Räkan kommer alldeles säkert stanna där inne i en evighet till - det är ju lugna gatan här! Inga förvärkar, ingen slempropp i sikte. Förmodligen drar det väl igång med en smäll när vi minst anar det, men vi är i alla fall förberedda nu - till och med basen till babyskyddet sitter på plats i bilen nu.
Så Räkan - känner du för att komma så är du välkommen nu! ♥

Vecka 38

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

_______________________________________________________

Egna tankar
Vilken dag som helst nu kan Räkan bestämma sig för att titta ut. Det känns helt otroligt, att vi kommit såhär långt. Var det inte tidig höst alldeles nyss, fyllde inte jag precis 24 år? Tiden har verkligen sprungit fram, och nu står vi här - när som helst kan vi äntligen få träffa vårt älskade barn. Dock räknar jag iskallt med att inget kommer hända innan BF, och förmodligen inte då heller. Sannolikheten är väl att jag går över tiden, så vi får nog en sen aprilbebbe eller kanske till och med ett maj-barn. Just att inte veta när det kommer bli är lite läskigt, att det bara kommer smälla till och så är vi föräldrar. Mycket spännande såklart också, men läskigt. ;)

onsdag 24 mars 2010

Tillbaka i civilisationen

Härligt utvilad och laddad är jag tillbaka i stan, exakt 3 veckor kvar till BF idag. Dock känner jag att bebis gärna får titta ut redan nästa vecka, för både jag och Johan längtar något otroligt efter att få träffa en alldeles ny människa, vår son eller dotter. ♥

Imorgon är det dags för en träff med vår BM, får se vad som hänt sedan sist. Misstänker att SF-måttet står stilla och att Räkan fixerat sig. Återstår att se som sagt!

fredag 19 mars 2010

Flyr stan för ett tag...

...och bosätter mig ute på landet ett par dagar. Hus- och hundvakt står på schemat, och det ska bli oerhört skönt. Just precis nu behöver jag den där pausen, egentligen skulle jag nog behöva en paus från mig själv men det är ju lite svårt att fixa...
Är mest bara ledsen, irriterad och stressad. Trött på att vara den som får hålla allt i huvudet, vara den som fixar och ser till att saker blir gjorda. Trött på att känna mig ganska ensam mitt i allt.
Gnällinlägg deluxe, ibland känns världen bara helt fel.

Baka, baka liten kaka (eller nåt)

Under min bloggsvacka så har jag fördrivit tiden på alla möjliga sätt, bland annat med tv-spel (Final Fantasy XIII ♥). Utöver det så har jag boat så det står härliga till, jag har till och med bakat! Mina första kanel- och vaniljbullar, som blev alldeles fantastiskt bra! Igår bakade jag drömmar, så nu är frysen laddad och klar inför alla eventuella fikagäster som lär dyka upp i april-maj.
Man skulle nästan kunna tro att jag slagit i huvudet eller nåt, men i såna fall orsakade det även minnesförlust. ;)

Bildbevis på mumsigheterna

Magen i v. 37

Magen i v. 37 (36+1)

Det har hänt en hel del sen sist, har lagt ut en del upptill. Börjar bli väldans otympligt nu faktiskt, men det är bara att stå ut. Snart är ju innehållet på utsidan i alla fall. ♥

torsdag 18 mars 2010

Prepped and ready (nästan)

Nu droppar det in inlägg efter inlägg, men nu när jag äntligen har ork till att blogga lite igen så har jag ju massor att berätta. ;)

Vi börjar verkligen bli klara inför Räkans ankomst här hemma. Badrummet är helt fixat, till och med lite blöjor finns på plats. (gratisblöjor från Babyboxen. Men, varför har man lotion i blöjor? Är det inte bättre att man själv smörjer med en vettig kräm vid behov istället?) Nu är det bara skötbädden som ska på plats och den tar vi fram när vi kommer hem från BB.
Spjälsängen står äntligen bäddad och klar, det är så otroligt mysigt att vakna på morgonen och se den stå där. Visserligen utan efterlängtat innehåll, men den påminner oss båda två om att snart är det verkligen på riktigt. Som Johan sa inatt ang. att det bara är 27 dagar kvar till BF - "Är det nu man ska få panik?"

Finaste vagnen står i vardagsrummet och väntar på sin premiärtur, även den bäddad och klar. Det enda som är kvar nu är att montera i babyskyddet i bilen och packa BB-väskan. Väskan ska jag ta tag i under dagen och babyskyddet ska på plats under helgen.
Sen kära Räkan, då är du så välkommen ut! ♥

BM-besök v. 35+0

Förra veckan var jag lite väl lat med uppdateringarna, och vi hann faktiskt med ett besök hos vår underbara barnmorska då.

Värden för v. 35+0
Vikt: +11,1 kg totalt
HB: 124
Glukos: 6
Blodtryck: 130/70
SF-mått: 33 cm (nu börjar kurvan plana ut lite, skönt!)
Hjärtslag/minut: 140 ♥
Huvud: Ruckbart (tror jag, kan varit fixerat också.. Hen låg i alla fall ännu längre ner i bäckenet)

Fick lämna ett urinprov som skulle iväg på odling också, hade +3 på vita blodkroppar i urinen. Dock när jag väl lämnade provet i måndags så tog jag en sticka själv och då såg allt helt normalt ut, så vi får helt enkelt vänta och se vad odlingen säger. Kan ju ha varit nåt tillfälligt knas, för jag fick kämpa för att klämma ut några droppar till den första stickan som togs på torsdagen.

Nästa besök är om exakt en vecka, 37+0 då. Då skulle vi sammanfatta graviditeten, gå igenom vårt förlossningsbrev och lite sånt.

Vecka 37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.
Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

_________________________________________________

Egna tankar

Nu närmar det sig verkligen med stormsteg. Det där stora, läskiga som vi förberett oss på i snart 9 månader. Helt ofattbart.
Sömnen har blivit bättre nu igen, jag sover som en klubbad säl. Vaknar för att kissa 1-2 gånger per natt, och inser att jag inte ens vänt mig. Då sover man tungt! Kanske är det kroppens sätt att ta igen sömnbristen och för att ladda lite inför förlossningen.
Idag är det 27 dagar kvar till BF, +- 14 dagar. Det betyder att om Räkan bestämmer sig för att komma inom normalintervallen att det är mellan 13 och 41 dagar kvar. Förhoppningsvis kommer hen runt BF, jag orkar inte gå över tiden... (men det är väl ganska självklart att jag kommer göra det, lika bra att ställa in sig på det ;))

fredag 12 mars 2010

Livstecken

Vi lever och mår bra allihop, det är bara jag som är trött och förmodligen har fått rejäla förvärkar... Ev. kan det även vara Räkan som flyttar ännu längre ner i bäckenet - men BM trodde även att det var möjligt att det kan vara något på gång... Alvedon och vetekudden har varit mina bästa vänner även om det inte hjälper särskilt mycket. Bara att bita ihop och hoppas på att Räkan håller sig på insidan i alla fall 2 veckor till. Kommer hen nu så är det inte hela världen, men det vore skönt med lite extra tid att förbereda sig.

fredag 5 mars 2010

Magen i v. 35

Vecka 35 (34+0)

Jag förstår inte vad älsklings-Räkan håller på med där inne. Förra veckan var magen lite toppig - nu har den trillat ner ett hack igen. Hen har även bytt sida, från att ha legat på vänster sida så ligger hen nu på höger. Förhoppningsvis vrider hen sig snart tillbaka, och gör hen inte det så är det väl så det ska vara.
Tankar kring förlossningen och livet efter kommer allt oftare, det är rätt svårt att ignorera då den stora dagen närmar sig med stormsteg. Alldeles snart är två verkligen tre, alldeles snart är vi föräldrar. Det känns nästan överväldigande att tänka på, lite läskigt. Igår fick jag en mindre panikattack när jag insåg att livet som jag känner det snart är slut. Jag har alltid varit sådan som människa, jag vill planera och veta vad som komma skall. Här kan jag inte det, här får jag bita ihop och inse att det kommer ordna sig oavsett vad. Förmodligen rätt bra för någon som mig, då kanske jag lär mig att släppa lite på mitt planeringsbehov.

Imorgon ska vi äntligen hämta hem vagnen - som vi längtat! Nästa vecka tänkte jag även ta tag i spjälsängen, och idag ska jag nog förbereda det mesta i badrummet. 40 dagar kvar till BF. ♥

torsdag 4 mars 2010

Vecka 35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

______________________________________________________

Egna tankar
Det där med att vakna på natten stämmer rätt väl in på mig, och har gjort ett tag... Visserligen lyckas jag för det mesta somna om, alternativt att jag sover lite middag under dagen istället. Dock tär det på en att inte få sova en hel natt om man är van vid det, men jag får väl se det som träning inför vad som komma skall.
Halsbränna har jag också fått - tack för Gaviscon säger jag bara!

Förlossningsbrev har vi inte alls börjat fundera över, fick en lapp från vår BM senast vi var där så vi lär väl börja knåpa på något i alla fall. Personligen ser jag det som rätt självklart - personalen på förlossningen är utbildade och finns där för oss, de vet vad som behöver göras och kommer alldeles säkert att guida oss och rekommendera smärtlindring osv. Men men, något bör man väl skriva ner antar jag.

Räkan verkar må lika bra som alltid, bökar runt lite och vänder sig från sida till sida då och då. Hickar gör hen rätt ofta, minst en gång om dagen varje dag. De dagar då jag inte känt något innan kvällen blir jag nästan nervös haha, men rätt som det är så sätter det igång. Att någon så liten kan hicka med sådan kraft!

onsdag 3 mars 2010

Tröttmössa

Jag är verkligen galet trött just nu, förstår inte vad det är frågan om. Lägger mig för natten runt 22, slocknar rätt omgående. Vaknar nån gång under natten för att kissa, sedan runt 6.30 av ryggont.. Upp på toa igen, hämta tidningen och värma vetekudden - tillbaka till sängen och slocknar igen efter att jag skummat igenom tidningen. Vaknar för dagen runt 9, så kanske är det så att jag sover för mycket... Vilar även lite under eftermiddagen de flesta dagar, men det känns om att det inte spelar någon roll - är lika trött oavsett om jag vilat eller inte.

Längtar så fruktansvärt mycket efter våren och plusgrader, att kunna sitta ute på balkongen och njuta av solen.. Ser ut som att våren kommer nästa vecka dock, så jag håller tummarna. Vore så underbar med en gnutta asfalt, takdropp och bara känslan av hur livet sakta kommer tillbaka.

måndag 1 mars 2010

Vilken helg!

Har verkligen haft fullt upp större delen av helgen.. Mycket trevligt såklart, men jag är nog lite väl trött fortfarande. ;)

Fredagen började med en oerhört mysig frukost med Fanny på Nya Kondis, mycket prat och skratt blev det. Tog även en snabbvända på stan innan vi skiljdes åt. Hem för att vila en snabbis och sen bar det av mot Västerås. Sprang runt på stan en stund, Ikea och sedan Media Markt. Tror vi kom hem strax innan 20, både jag och Johan slängde oss ner i soffan och orkade sedan ingenting mer än att kika film.

Lördagen var lite lugnare, men ändå fullt upp. Köpte sjukt billiga tulpaner (vårkänslor, ja tack!) och besökte Johans föräldrar. J åkte längdskidor och jag var kvar inne i värmen med hundarna och massa tidningar, det var den aktivitetsnivån jag orkade med den dagen haha. Stressade hem för att göra oss klara inför kvällens fest - en vän fyllde 25 i onsdags och det måste ju firas. Mycket trevlig lördagkväll som spenderades med mängder av vänner, skrattade så mycket att jag fick kramp i magen ett par gången.

Även om inte lördagen blev supersen så var både jag och J helt döda igår. Vi låg mest i soffan, kikade på filmer och sov. Antagligen så behövde vi det båda två, för vi har sovit som grisar under natten med.
Idag blir det nog inte många knop gjorda, ska försöka plocka lite ordning i ett par skåp och lådor i sovrummet, och ev. göra klart i badrummet så det bara är att lägga fram skötbädden sen.
Insåg precis att det verkligen inte är långt kvar nu, det är ju redan mars!!!
Insåg även att förlossningen närmar sig med stormsteg - jag är inte helt säker men ev. så kan lite av slemproppen släppt nu under morgonen... Jag vet att det inte är ett tecken på att förlossningen kommer starta, men det känns ändå lite läskigt. Får se om det kommer något mer under dagen eller om det helt enkelt var något annat läskigt som kom ut haha.