torsdag 31 december 2009

Vecka 26

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.


Känner mig ganska pigg just nu, och tyvärr betyder det att jag gör mer än jag borde. Igår tvättade vi och städade, vi tyckte vi var så smarta som hade allt avklarat på en gång. ;) Trots att jag bara plockade och städade toaletten så var jag helt död under kvällen - fötterna värkte något förskräckligt och de bakre fogarna var nog på väg att gå sönder på riktigt.
Ryggläge i soffan och lite fotmassage till en film hjälpte lite i alla fall.

Sammandragningarna har lugnat ner sig lite nu senaste tiden, men å andra sidan så har jag inte jobbat något alls heller. Dock så fick jag ju självklart sammandragningar igår då vi fixade här hemma och även flera under natten och morgonen, några har även tryckt på nedåt rätt rejält...
Får försöka ta det lugnt på jobbet under eftermiddagen och kvällen, förhoppningsvis behöver vi inte ge oss ut i kylan och snön med en tung rullstol... Min sjukskrivning går ut på söndag, så nästa vecka ska jag alltså börja jobba som vanligt igen. Förhoppningsvis kommer det gå bra, men som det känns nu så kommer det nog inte göra det tyvärr.

tisdag 29 december 2009

Ett steg närmare

Igår avklarade vi det största inköpen av dem alla till Räkan - vi beställde vagn! ♥
En Emmaljunga City Cross fick det bli, med en Citykorg till. Nu vill vi bara ha hem vagnen, men lite tålamod får vi allt ha. Sa att vi vill hämta den till slutet av mars ungefär, men vi får ju såklart hämta den tidigare bara de har fått hem den.
Med oss hem fick vi i alla fall en skötväska och en kudde till spjälsängen.

Idag ska vi till Lindex och se om de har några mysiga byxor på rea, bodys har vi en hel del av men byxor är det sämre med. Räkan kan ju inte gå med rumpan bar! ;)

måndag 28 december 2009

Magen i v. 25

Magen i v. 24+3

Explosionen har verkligen avstannat, men det är vi bara glada för! Dock har vi fått en vild bebbe i magen istället, men det känns som att det är acceptabelt. ;) Lite smärta efter alla sparkar och allt bökande kan jag nog stå ut med.

söndag 27 december 2009

Äntligen över!

Äntligen är julen över och nu finns det äntligen lite tid över! Julafton åkte vi runt som två yra hönor för att hinna träffa alla, så de två senaste dagarna har vi bara legat på soffan och inte gjort ett dugg. Väldigt välbehövligt, i alla fall jag har varit helt slut och somnat strax efter 20 båda kvällarna...
Räkan däremot verkar inte vara ett dugg trött, de senaste dagarna har det blivit allt mer livat där inne. Så pass livat att jag stundtals känner mig rätt trött på det... Om jag tycker det är påfrestande nu, hur tusan kommer det kännas i mars?!

Eftersom vi blev så bortskämda med massa pengar i julklapp så ska vi passa på att shoppa loss lite imorgon. Vi ska beställa barnvagnen, köpa skötväska och även ta en tur på Ikea! ♥ Ny byrå till hallen, madrass till spjälsängen och massa annat plock ska med hem. Ska även passa på att köpa färg, för nu ska hallen målas om! Undrar om det är helt normalt att börja boa redan i 6e månaden...? ;) Nåja, tiden går fort - lika bra att bli klar med saker i tid så vi hinner vila lite också innan Räkan tittar ut.

Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.
Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

fredag 18 december 2009

Magen i v. 24


Magen i vecka 24 (23+0)

Det känns som att det inte hänt allt för mycket nu, men det har det alldeles säkert gjort. Jag är bara glad om explosionen avstannat lite, jag vill hinna njuta lite också. Dock ser jag redan nu att min midja förmodligen kommer försvinna så småning om... Ser ut som att livmodern redan börjat leta sig ut mer till sidorna nu. Kanske stannar det av, kanske inte.
Oavsett vad så spelar det ingen roll, så länge miraklet där inne mår bra och håller sig där till i mars/april så får magen se ut precis som den vill!

torsdag 17 december 2009

Läkarbesöket avklarat

Idag har jag nog träffat på den mest trevliga läkaren någonsin. Helt galet så trevlig hon var!
Tappen är fortfarande opåverkad, dock kunde hon få in lite, lite av fingertoppen men eftersom tappen fortfarande är hård sa hon att det inte vara något att oroa sig för.
Mediciner var bara att glömma, det var tydligen på tok för tidigt för att behöva ta Bricanyl, och framför allt ska det inte behöva tas så regelbundet som jag skulle behöva.
Så nu är det alltså sjukskrivning som gäller - 50% fram till den 3 januari 2010. Känns så oerhört skönt, nu kommer jag kunna jobba men ändå ta det lugnt. På måndag ska jag träffa min chef och knåpa ihop ett schema.

Förhoppningsvis kommer jag kunna återgå till att jobba som vanligt i januari, men kan jag inte det så får vi ta tag i det då. Barnmorskan är ju bara ett telefonsamtal bort, så att få en ny läkartid borde inte vara så svårt. Men nu satsar vi så klart på att jag ska kunna leva så normalt som möjligt! ♥

Liten uppdatering

Senaste tiden har inte bjudit på några uppdateringar alls.. Jag har helt enkelt inte orkat, har inte varit på topp direkt. Sammandragningarna fortsätter, har försökt att jobba men det har inte fungerat alls tyvärr. Vissa dagar kan jag inte ens vända mig i sängen utan att det sätter igång.
Idag har jag tack och lov tid hos mödravårdens läkare, förhoppningsvis kan jag få någon hjälp för jag orkar inte mer snart. Jag vill kunna jobba, men när det uppenbarligen inte fungerar blir det bara en ond cirkel av oro. Sjukskriver mig själv, försöker jobba en dag och inser att det inte håller, får sjukskriva mig igen osv...
Som tur är har jag världens bästa arbetsgivare, de är guld värda varenda en nere på kontoret. ♥

Igår var det äntligen dags för BM-besök! Räkan mådde toppen och allt såg bra ut, så det är ju en tröst mitt i all skit. Att få lyssna på hjärtljuden var nästan magiskt, riktigt underbart!

Värden för v. 23+0

Vikt: +6 kg
HB: 117 g/L (droppat rejält, 142 vid inskrivningen. Niferex nästa!)
P-glukos: 6,2
Urin: +1 på socker (helt ok med tanke på P-glukosen)
Blodtryck: 120/60
SF-mått: 21 cm
Hjärtslag/minut: 153 ♥

Vecka 24

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer.
Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av.
Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka.
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

torsdag 10 december 2009

Vecka 23

Vecka 23: 10 december - 16 december 2009

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen.
Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

tisdag 8 december 2009

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Idag skulle jag egentligen jobbat under eftermiddagen, men istället har jag semester. Eftersom eftermiddagen skulle innebära väldigt mycket stress och tunga moment, var det det bästa att göra. Att bli omplacerad funkar inte riktigt, alla brukare är mer eller mindre tunga och idag fanns det inte heller något behov av vikarie eller extrapersonal någonstans. Himla tur att jag har några semesterdagar sparade!

BM-besöket imorgon blev även det ändrat, så nästa onsdag ska vi dit istället. Som sagt, inget blir som man tänkt sig.

måndag 7 december 2009

Magen i v. 22

På två veckor har lilla, smidiga magen förvandlats till monstermagen.
Hur och när hände det?!

Efter en sjukt lugn helg så har sammandragningarna i princip försvunnit. Några stycken om dagen nu bara, helt klart något jag kan leva med. Imorgon ska jag jobba igen, lite läskigt då jag går kväll och alltså är helt ensam från 17.30 till 20. Men det ska nog gå bra, och gör det inte det får jag larma, no biggie..

På onsdag är det äntligen dags för första riktiga BM-besöket! Ska bli superkul, vikten håller jag ju koll på själv men ska bli kul att se om de andra värdena förändras något. Även vattengympa på onsdagseftermiddagen - även det efterlängtat.

torsdag 3 december 2009

Något positivt i allt det läskiga

Igår kväll när vi lagt oss för kvällen bjöd Räkan på lite kvällsunderhållning - allt för att försöka göra mamma och pappa glada liksom.
J fick för första gången känna på ett par rejäla sparkar och han fick även se några, snacka om överlycklig haha!

Sammandragningarna fortsätter att komma även idag, är så fruktansvärt påfrestande för psyket. Förhoppningsvis lugnar det ner sig under dagen, för vila verkar ju inte hjälpa överdrivet mycket. Många har kommit när jag legat i sängen eller suttit vid datorn så jag får nog helt enkelt vänja mig vid det här. Hur nu det ska gå - det här är verkligen olidligt.
Har i alla fall fått ledigt både idag och imorgon, så jag behöver inte försöka mig på att jobba förens på tisdag eftermiddag vilket känns väldigt bra.
Sjukskrivning känns kanske inte allt för lockande, men så länge det ger mig lite lugn och håller Räkan på rätt sida så länge som möjligt så gör jag vad som helst!

onsdag 2 december 2009

Lättnad

Äntligen hemma!
Allt såg som tur var bra ut, livmodertappen var opåverkad och Räkan mådde bra. Dock hittade dom ingen förklaring till alla sammandragningar, så vi misstänker att det kan vara stressrelaterat.
Läkaren var helt underbar - han tog verkligen vår oro på allvar och förklarade noga vad han gjorde, och sa även att om jag ville stanna så fanns det en säng för mig.
Vi valde dock att åka hem eftersom allt såg ut som det skulle just nu, men lovade att ringa och komma in igen om sammandragningarna inte ger med sig, det gör ont eller jag börjar blöda/läcka fostervatten.

En dag i taget nu, ska föröka vila så mycket som möjligt och inte anstränga mig i onödan. Vi vill verkligen inte ha Räkan på utsidan än. Läkaren förklarade även mycket om vad som skulle hända om förlossningen skulle starta nu, och om en vecka då jag gått 22 fulla veckor. Idag skulle ingenting göras eftersom man inte anser barnet som livsdugligt - men om en vecka så sätter man in alla resurser för att rädda det.
Summa sumarum - vi ser helst att Räkan stannar inne full tid, vi vill verkligen inte fira jul i Uppsala i år. Blir det så, ja då får det bli så, men nu fokuserar vi på dag för dag.

Oron äter sönder mig

Sedan imorse har jag haft regelbundna sammandragningar... Dom gör inte särskilt ont, utan är mer obehagliga. Får dock ett tryck nedåt vid varje sammandragning, och efteråt så känns magen öm och jag har som lätt mensvärk.
Är livrädd för att något ska vara fel, tårarna rinner konstant och oron äter sakta sönder mig inifrån.

Som tur är så har vi fått en akuttid i Västerås idag, 13.20 ska vi in för koll. Håll tummarna för oss att Räkan mår bra och att allt är som det ska.

Vecka 22

Vecka 22: 3 december - 9 december 2009

Kroppen:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Nu väger barnet ungefär 510 gram.

tisdag 1 december 2009

Jag ser det rör sig...

Idag såg jag för första gången Räkans sparkar på utsidan av magen! Blev små bulor där liten för närvarande placerat sin fot - var helt underbart att både se och känna av hen! ♥
Först trodde jag att jag inbillat mig, men när nästa spark kom och jag återigen såg hur det rörde på sig på exakt samma ställe som jag kände av det - då förstod jag. Älskade barn.

Jag har ju känt sparkar ett bra tag och har även fått känna någon på utsidan, men det här var något nytt. Förhoppningsvis får J se och känna senare under dagen.

För övrigt mår vi kanon allihop, nu saknas bara lite snö för att få den rätta julkänslan. Första december idag ju, inte alls långt kvar!
Igår gjorde vi även världens fynd - har varit på jakt efter en stor, svart golvlykta till vardagsrummet men inte hittat någon. De vi hittat har varit vita, silvriga eller gråa - helt fel färg alltså och i många fall även fel modell.
Men så var vi på Chilli i Västerås, och det första vi ser när vi kliver in i butiken är DEN lyktan som vi letat efter!
Stor, svart och helt perfekt. Vågade knappt titta på prislappen - trodde ju självklart att den skulle kosta multum... Det gjorde den däremot inte - 499 kr!!! Jag dog nästan.

Idag blir det nog en tur till Åsby för att köpa några blommor (är galet sugen på hyacinter) och en ny adventsljusstake till köksbordet.

torsdag 26 november 2009

Magen i v. 21


Så underbart smäcker och vältränad man känner sig.. Hormonranden finns där, tack och lov så syns den inte lika väl på bild som i verkligheten. Har tidigare bara sett den nedre delen, dvs. randen under naveln - men i helgen upptäckte både jag och J att randen nu fortsätter upp på magen. Svagt än så länge, men den finns helt klart där.

Vecka 21

Vecka 21: 26 november - 2 december 2009

Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Nu är alltså Räkan en färdig liten mini-människa där inne. 139 dagar kvar till BF, det känns helt fantastiskt. Visserligen 139 dagar av längtan, men ändå - hälften är redan gjort! ♥
Vattengympan igår var även den helt fantastiskt, det var så underbart skönt med det varma vattnet och viktlösheten. Dock kände man sig ännu tyngre än vanligt då man klev upp, men det får man väl ta. Längtar redan till nästa onsdag.

tisdag 24 november 2009

Halvtid imorgon

Imorgon har jag gått 140 dagar av 280. Halvvägs! ♥ Det känns helt fantastiskt, vågar nästan inte tro att hälften faktiskt är avklarat. Nu blir det bara färre och färre dagar till BF, snart är miraklet på utsidan. Vad underbart det känns, att snart är Räkan här hos oss...

Imorgon är det även dags för första passet vattengympa för gravida. Ska bli väldigt skönt att plaska runt lite i varmt vatten och träna lite tillsammans med andra som precis förstår om man är trött, känner sig uppsvälld osv.

Nu är det dags för en kopp te och en kvällsmacka i soffan, tända ljus och en filt framför tvn.

torsdag 19 november 2009

Magen i v. 20

En riktig liten minimage

Just nu känns det som att det bara står still. Magen växer inget alls, Räkan är lugn och jag börjar seriöst tro att jag bara är skengravid. Personligen tycker jag bara att jag är tjock, men andra håller tydligen inte med. Jag tror dom bara försöker vara snälla i novemberrusket...

Vecka 20

Vecka 20: 19 november - 25 november 2009

Kroppen:
Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.
På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.
Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

torsdag 12 november 2009

Vecka 19

Vecka 19: 12 november - 18 november 2009

Kroppen:
Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.
Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

onsdag 11 november 2009

Magen fortsätter...

Idag har magen känts mer eller mindre som vanligt, inga sammandragningar i alla fall. Kan ju bero på att jag mest bara sovit också, jäkla förkylning som ställer till det. (och jäkla skitkropp som inte orkar någonting längre...)

Dock har magen nu under kvällen känts väldigt öm, har haft som en svidande känsla i livmodern. Ömmar även lite när jag trycker på magen. Nojig som jag är så blev jag livrädd och tänkte direkt att "Nej, snälla säg inte att något är på väg att gå fel?!!". Får hoppas att det inte är någon fara och att det känns bättre imorgon.
Verkar i alla fall som att Räkan fortfarande finns där inne, kommer små duttar då och då. ♥

tisdag 10 november 2009

Sammandragningar redan...?

Under dagen så har magen från och till varit spänd och känts.. annorlunda. Började på jobbet under de mer fysiska arbetsmomenten, lugnande sen ner sig när jag satt ner och vilade.
Samma sak när vi var och handlade - när jag bar kundkorgen kände jag hur magen blev hård, så fort J tog över bärandet blev det bättre.
Alltså, sammandragningar redan nu? Känns lite väl tidigt, men vad vet jag... Växtvärk har jag haft från och till sen innan, och det här var något helt annorlunda. Ännu ett tecken på att ta det lugnt?
Vad kommer jag kunna göra till slut - ingenting eller?

Idag unnade jag mig julens allra första pepparkakor med ädelost på. ♥ Farligt gott, och farligt beroendeframkallande. Kavli's ädelost på tub är ändå helt okej, skulle gärna ha lite mer smak men som substitut så duger det kanonbra. Måste nästan ta mig någon till snart, tycker mig vara värd det eftersom jag trots allt springer upp och ner till tvättstugan nu under eftermiddagen.

fredag 6 november 2009

Utflyktsdag!

Underbara, lediga fredag! Långledig helg, inte ofta det inträffar, så nu ska jag verkligen passa på att njuuuuuuta. ♥

Idag blir det utflyktsdag - Tuna Park väntar, oerhört skoj för en shoppinggalning som mig. Dock är det till J vi ska handla, och så ska vi försöka hitta present till Issa som fyller 25 på söndag. Kanske lyckas vi även hitta något till Räkan, nu känns det äntligen legitimt att börja handla lite smått.
Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 5 november 2009

Vecka 18

Visserligen har det här inlägget redan varit uppe en gång, men eftersom jag är i v. 18 "igen" så kommer det en gång till.

Vecka 18: 29 oktober - 4 november 2009


Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din gravidite
t.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

onsdag 4 november 2009

Inte pigg som en mört..

Jag förstår inte vad som hänt.. Jag är trött, tröttare, tröttast mest hela tiden. Lägg därtill på en huvudvärk som är minst sagt enerverande, då har ni min vardag just nu.
Misstänker att det är järnbrist som spökar, ska se till att ta mina vitaminer på kvällen istället för som nu till frukost och se om det blir någon skillnad. Händer inget måste jag ringa BM och försöka få en tidigare tid. Nästa besök är liksom inbokat till 9 december, och så länge orkar jag inte må såhär...

Imorgon går jag in i vecka 18, "igen". Räkan gör sig i alla fall påmind varje dag, alldeles underbart. De gånger jag tvivlar på att det verkligen finns någon där inne behöver jag bara titta på ultraljudsbilderna - och då inser jag vilket mirakel som väntar där. ♥

måndag 2 november 2009

Älskade barn

Räkan fanns där inne. ♥

Hjärtat tickade på jättefint och allt såg perfekt ut enligt barnmorskan. Vilken känsla det var att få se sitt barn för allra första gången, det kom allt några tårar.
Blev tillbakaflyttad ett par dagar, nytt BF blev den 14 april 2010. Vad spelar några dagar hit eller dit för roll, Räkan kommer ut när h*n känner för det. Vi har ju ett helt liv tillsammans som väntar.

Det var en trött liten bebis som vi fick en smygtitt på idag, Räkan låg och snuttade på tummen. Efter lite bökande från barnmorskans sida så fick vi se en rejäl gäspning och så sträckte h*n på sig, sparkade lite på mig och stoppade sedan in tummen i mun igen och snuttade ordentligt.
Nu verkar dock skrutten vaknat till liv, för nu rör det på sig där inne. ♥

Nu åker vi..

Så om en stund har vi sett Räkan för allra första gången. Hoppas att skrutten mår bra och att allt är som det ska... Förhoppningsvis får vi även med oss några fina bilder på underverket, i såna fall kommer en tjuvkik ikväll. ♥

söndag 1 november 2009

Helgen avklarad

Helgens jobbpass avklarade, har gått oerhört bra och fort den här veckan. Jobbade hos en gammal brukare igår, mycket trevligt att se hur dom har det där nu för tiden. Som tack så fick jag sluta tidigare idag, 4 timmar - alldeles, alldeles underbart.

Imorgon vid den här tiden har vi fått den första tjuvkiken på älskade Räkan. Som vi längtar båda två, hoppas att allt står rätt till med liten nu bara.
Ska till pappa så han får se sitt första barnbarn för allra första gången också imorgon, och på tisdag till Johans familj. Engagerade far- och morföräldar, absolut!

torsdag 29 oktober 2009

Magen i v. 18

Man verkar alltid tycka att det inte händer någonting med magen. Det är det som är så bra med att spara tidigare veckors bilder på datorn och jämföra. För visst händer det något!

Idag gick vi in i v. 18, och nu ser det som jag kallade för fettomagen ut såhär.

Som en liten jämförelse - såhär såg det ut för 10 veckor sedan, och för 4 veckor sen.

Det händer som sagt något, även om jag inte tror det eller ser det själv. Idag fick jag även den första gratulationen från någon som inte haft en aning om att vi väntar barn, så nu syns det alltså för oinvigda.

tisdag 27 oktober 2009

Pengar rullar in som det ska..

Vad undebart det är med lönedag! Tills man sätter sig och betalar alla räkningar och bara ser hur summan minskar allt mer på kontot. Oh well, det hör ju till. Och jag ska verkligen inte klaga, vi har låga utgifter och kan stoppa undan en hel del. Vill ju försöka spara undan så mycket som möjligt till dess att Räkan ska titta ut, är ju en hel del inköp som ska klaras av också.

Höll på att sätta morgonte't i halsen idag när jag läste tidningen. Kommunen ska spara mångmiljon-belopp och som vanligt är det barnen och de äldre som blir lidande. Samtidigt så slänger kommunen ut 24 miljoner till Citybanan. Väldigt välprioriterat...

söndag 25 oktober 2009

No rest for the wicked

Puh, söndag och jag är helt slut. Tanken var att helgen skulle bli lugn med massa vila. Jo, tjena! Fredagen spenderade vi på Ikea, ett nytt skrivbord och två stolar fick följa med hem. Väl hemma började monteringen, lättare sagt än gjort.. Båda stolarna var felkonstruerade, hålen där hjulen ska passa in skulle vara 10 mm i diameter.. Var ju bara det att ett hål på varje stol var mindre än så, 89 mm.. Så Byggare Bob, aka Johan fick försöka lösa det. Vilket han såklart gjorde. ♥
Byggandet resulterade i en trött rygg hos mig, och inte blev det bättre.. Istället för att vila hela lördagen så städade jag rätt rejält. Inte bra alls kan jag säga..

Oh well, sista dagen av helgen får jag banne mig se till att vila lite. Måste verkligen lära mig att ta det lugnt, min kropp visade tydligt att varken den eller Räkan uppskattar stress och tunga arbetsmoment.. Så nu måste jag verkligen lyssna på min kropp och Johans tjat, annars kan det nog sluta illa. Och det vill vi ju verkligen inte!

torsdag 22 oktober 2009

Vecka 17

Vecka 17: 22 oktober - 28 oktober 2009

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett.
Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.


Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln.
Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

onsdag 21 oktober 2009

Lifesaver

Hösten är räddad! Idag införskaffade vi årets första julmust, och gissa om jag ska njuta?! Finns inget bättre än Guttsta Källas julmust. ♥

Riktig segdag idag, har sovit middag och är ändå trött. Huvudvärk har jag med, inte ett dugg kul. Positivt med att må knas är att man kan ligga på soffan utan att det ses som konstigt. Köpte Föräldrar & Barn's gravidtidning när vi var till Ica, alltid skönt att ha något att bläddra i.
Nu ska jag banne mig unna mig mitt första glas julmust, det och en Alvedon kanske styr upp mig lite.

måndag 19 oktober 2009

Get this party started

Räkan har världens party i magen just nu. ♥ Det spritter något helt otroligt, och ibland lugnar det ner sig en stund för att sedan komma tillbaka. Liten behöver säkert några små pauser i sitt galna dansande, precis som mamma haha.

Idag kom äntligen mitt paket från Creative Club, så nu har jag börjat med Räkans lilla album. "Av längtan till dig" är temat, blir en liten sammanfattning om tiden under graviditeten. Så fort Räkan tittat ut kommer vi ju garanterat få/köpa någon "Mitt första år"-bok, så det är kul att ha något som påminner om tiden innan. Framför allt är det kul att ha något att pyssla med under hela graviditeten! Än så länge är bara framsidan klar, imorgon ska jag nog knåpa ihop en sida om grav.testen, har ju alla tre sparade så de kommer säkert till användning haha.

Magen i v. 16

Såhär kan det se ut när man vaknar och är kissnödig i v. 16 (15+4).

Mår betydligt mycket bättre idag, pizzan och nåt glas cola gjorde säkert sitt. Eller så är det all sömn de senaste dagarna..
Mulet och regn utan för idag, men trots det tror jag att jag ska ta mig ut till skogen en sväng under eftermiddagen och bara strosa en stund. Finns inget som är så bra för min själ som just det.

söndag 18 oktober 2009

What goes around...

Det verkar vara omöjligt att säga att man mår bra, för så fort man gör det kommer något och sätter käppar i hjulen.
Nu är det tack och lov inget som rör Räkan, det är bara en släng feber som dragit över mig. Jätteskönt att ligga i soffan - ja, om man kan göra det utan att krevera.. Mitt huvud känns som att det ska sprängas, och trots att min kropp gör ont ont ont så har jag svårt att vara stilla. Rastlös är det minsta jag är. Har avverkat ett antal filmer under helgen, två stycken bara idag. Blir en tredje under kvällen - sambon har gått med på PotC-maraton bara för min skull. Snutt. ♥

Borde nog försöka laga lite mat snart, alternativt skicka ner J till pizzerian. Pizza känns rätt lockande faktiskt.. Pizza, en cola och en dusch som avslutas med ett härligt bodybutter får nog bli min medicin den här söndagen.

torsdag 15 oktober 2009

Vecka 16

Vecka 16: 15 oktober - 21 oktober 2009

Kroppen:
Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Just för tillfället är det alldeles underbart att vara gravid! Jag är pigg, mår inte illa längre och kan äta som jag själv vill. Visst gör fogarna bak ont ibland, framför allt efter en lång dag på jobbet.. Men det kan jag ta, för Gud vad härligt livet är annars!
Magen börjar komma nu också, dock har jag lite svårt att vänja mig. Själv tycker jag mest att jag ser tjock ut, men många har kommenterat den "vackra rundningen" och påstår att jag verkligen ser gravid ut. Så vi kör på det - jag har en vacker gravidmage och ingen fettklump!

Två veckor kvar till ul:et, nedräkningen har börjat...

torsdag 8 oktober 2009

Vecka 15

Vecka 15: 8 oktober - 14 oktober 2009

Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.
Från vecka 15 kan du göra ett fostervattensprov.


Fostret:
Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

fredag 2 oktober 2009

Första fladdret! ♥

Ikväll kom det första fladdret. ♥ Satt i soffan på jobbet och kände något som skulle kunna liknas vid lätt, lätt nervryck ca. 10 cm under naveln. Höll i sig en liten stund, och bara för några minuter sedan här hemma i soffan kom det igen.
Inte lika länge den här gången, men lite fladder var det. Den här gången kändes det mer som om någon väldigt lätt och försiktigt drog/smekte med fingret över en liten yta.

Kanske tog Räkan en liten simtur och passade på att kittla mamma lite, vi hoppas på det i alla fall. Älskade lill-räka. ♥

Magen i v. 14

Minimagen i v. 14 - känns och ser nog större ut i verkligheten än vad den gör på bild. Eller så är den egentligen bara en fet degklump och inget annat haha. Kanske inbillar vi oss, för vi vill ju så gärna att magen ska börja smyga sig på. Oh well, förr eller senare sitter jag där med världens kagge och bara vill bli av med den.

torsdag 1 oktober 2009

Vecka 14

Vecka 14: 1 oktober - 7 oktober 2009

Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort. Du kan bli snabbare andfådd eftersom blodvolymen i kroppen börjar öka.
De flesta börjar få en liten mage. Om du tidigare fött barn blir magen oftast större mycket tidigare.


Fostret:
Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.

söndag 27 september 2009

Underbara helg!

Har haft en alldeles underbar helg. ♥
Fredagen bjöd på en tripp till Västerås tillsammans med Tobbe och Marie, vi avklarade bland annat Ikea och lite annan shopping. På kvällen fortsatte vi umgås och Håkan och Issa joinade också. Mycket trevligt med mycket prat och skratt och lite spel med "Hur fan visste du det?"

Lördagen började med brunch på Latte och sen en liten promenad på torget där det var Lantbrukare på stan.
Åkte sedan ut till landet för att hämta hundarna, eftersom svärfar har ett väldigt trasigt knä och dessutom var alldeles ensam så tog vi med oss hundarna ut på en rejäl skogstur. Hittade massor med svamp också, tog en bra stund att rensa allt. Nu har jag hela ugnen full med trattisar som ska torkas... (inte blev det bättre av att jag hade ett rejält lass sen tidigare som också behövde torkas..)
Lördagskvällen avslutade vi med middag på Kirin med samma gäng som vi hängde med på fredagen, väldigt väldigt trevligt!

Nu känner jag mig riktigt utvilad och frisk, en helg med mycket frisk luft och härliga vänner gör mycket. Lika bra att vara utvilad, för imorgon påbörjar jag en jävlig jobbvecka. Ledig 1 dag av 8, jag ser redan nu hur trött jag kommer vara...

torsdag 24 september 2009

Vecka 13

Vecka 13: 24 september - 30 september 2009

Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över. Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig. Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

onsdag 23 september 2009

Ibland så vill det sig inte riktigt..

Usch, mitt immunförsvar verkar inte fungera alls just nu. Förra veckan hade jag nån konstig släng av tvådagars-feber, och i måndags eftermiddag var det dags igen.
Satt på tåget hem från Stockholm (hade spenderat dagen med älskade lillasyster) och kände hur kroppen bara skrek rätt ut i protest. Allt ömmade, till och med ögonen. Väl hemma försökte jag äta middagen J fixat, men satt mest bara och petade.

Innan klockan slagit 20 så låg jag i sängen, nerbäddad under det tjocka duntäcket tillsammans med vetekudden. Somnade rätt omgående om jag ska tro J..
Mår i alla fall lite bättre idag, kroppen ömmar inte fullt lika mycket och febern känns inte så bedövande som den gjorde i måndags kväll.
Ändå tänker jag fortsätta min medicinering - ryggläge tillsammans med säsong två av True Blood, vindruvor, Sodastreamat vatten och kanske en liten bit choklad.

Imorgon går jag in i vecka 13 - första milstolpen avklarad! Och redan nu har vi tagit oss under 200-dagarsstrecket. 196 dagar kvar till BF för att vara exakt. ♥

fredag 18 september 2009

Friday night

Puh, helgens första långpass avklarat - two to go!
Idag var första dagen jag fick höra från arbetskamraterna att det börjar synas. Själv tycker jag mest att jag ser fet ut, men enligt kvinnorna syns det tydligt att det är bebismage. Oh well, jag kör på fet ett tag till! ;) Känns som att det är för tidigt för att magen ska synas, men visst är det något mer än bara fett som putar. (förmodligen tarmar fulla av gas haha)

Alldeles snart kommer finaste J och plockar upp mig, det vankas middag hos svärföräldrarna. Något man knappast säger nej till en fredagskväll när man jobbat hela dagen.
Får se om någon där lägger märke till putmagen, klänningen sitter visst lite tightare över magen än vad den gjorde sist - innan Räkan i magen alltså.

Nej, tjock tjock tjock - inte bebismage än! Mitt nya mantra haha.

torsdag 17 september 2009

Vecka 12

Vecka 12: 17 september - 23 september 2009

Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.


Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.


Fostret är nio centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

tisdag 15 september 2009

Jag tror det vänder nu

Det verkar som att det vänder nu! Illamåendet har varit som bortblåst under några dagar (vi bortser från gårdagen, det var bara ett litet bakslag) och det känns som att kroppen vant sig vid de nya hormonhalterna nu. Skönt!

Enda jobbiga med att kroppen vant sig är ju att de symptom jag varit van vid nu försvinner mer och mer, och självklart nojar jag över hur Räkan mår där inne. Finns h*n kvar? Slår hjärtat fortfarande?
Man kan ju bli knäpp för mindre... Får räkna veckor till RUL:et, nästan exakt 7 veckor kvar. Eller okej, 6 veckor och 6 dagar - det gäller ju att se varje dag som ett steg i rätt riktning.

torsdag 10 september 2009

Vecka 11

Vecka 11: 10 september - 16 september 2009

Kroppen: Det syns fortfarande inte att du är gravid, men du kan känna det mycket tydligt. Den trötthet som många känner är ett tecken på att man ska ta det lugnt. Vissa kan känna sig svimfärdiga om de tvingas stå upp en längre tid, till exempel på bussen. Det beror på att blodtrycket är lägre.

Fostret: Huvudet är nu rundare och ögonlocken är tydligare, de har redan öppnats och kan slutas vid beröring. Händerna kan också stängas vid beröring. Nu är fostrets alla viktiga organ i stort sett färdiga och ska bara växa i storlek. Ännu kan du inte känna att fostret rör sig, men vid ett ultraljud kan man se rörelser.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inskrivningsbesök två avklarat! I onsdags var det dags för alla prover och det såg mycket bra ut än så länge.

Vikt: +0 kg
HB: 142 g/L
P-glukos: 4,0
Blodtryck: 130/60

Nu är det bara en lång väntan på ultraljudet, den 2 november är det dags. ♥ Om allt ser bra ut och jag inte känner något behov av att träffa vår BM så ska vi inte dit förens i december. Helt galet lång tid till dess ju. Får försöka passa på och njuta av hösten nu, förhoppningsvis är mitt illamående på väg att försvinna och det vore ju inte helt fel.

måndag 7 september 2009

Jag lever

Jag mår bara inte särskilt bra. Illamåendet är värre än någonsin och tröttheten är förlamande. Just nu räknar jag dagar, 17 dagar kvar tills jag gått 12 fulla veckor. Förhoppningsvis vänder det då, annars så blir jag knäpp.
Orkar knappt jobba som det är nu, fick sjukskriva mig idag eftersom jag knappt kom upp ur sängen.

Misstänker att jag även har början till foglossning, har börjat få ont i korsryggen. Bara skit med andra ord.
Eller ja - jag och J upptäckte idag att bebismagen har börjat komma. ♥ Är svullen precis ovanför blygdbenet nu, så nu är det inte bara gaser och inbillning. Visserligen så syns ju inget, men för vår del räcker det med att känna då vi stryker över magen. Älskade Räkan börjar ta plats.

torsdag 27 augusti 2009

Vecka 9

Vecka 9: 27 augusti - 2 september 2009

Kroppen:
Tandköttet blir uppmjukat och kan därför bli mer lättblödande, var därför extra noga med tandborstningen. Olika graviditetshormoner påverkar dig, man kan fortfarande känna sig trött och illamående, men det brukar gå över om några veckor. En del kvinnor har små blödningar tidigt under graviditeten, det är inte ovanligt att det sker när mensen brukade komma. Det kan bero på alla hormonförändringar och på att slemhinnorna i kroppen blöder lättare när man väntar barn. Om blödningen skulle göra ont ska du söka hjälp.


Embryot
är nu stort som jordgubbe, cirka tre centimeter och fötterna är cirka två millimeter stora. Halsen tar form och käkarna är färdigutvecklade. Munhåla och näsa förenas, öron och näsa kan nu ses och ansiktet börjar totalt sett få mänskliga drag. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.

onsdag 26 augusti 2009

Upp och ner...

Idag är ingen bra dag. Fick inte behålla frukosten och känner mig allmänt illamående och svag idag. Den här gången var det dessutom värre, rena kaskadspyorna och kramp i magen.
Ligger mest på soffan och kikar på tv, det är ungefär det jag orkar med.

Tittar just nu på Förlossningskliniken som går på Tv4, väldigt intressant men just nu är jag bara arg. Sen jag blev gravid blir jag helt tokig på människor som inte värdesätter sitt och bebisens liv, utan väljer att ta alla droger som finns. Fy fan rent ut sagt!

tisdag 25 augusti 2009

Nyshoppat

Idag bröt jag mitt mönster. Jag har inte sovit bort hela eftermiddagen eller bara legat på soffan och glott på tv. Nej hör och häpna - jag åkte med J till Västerås! Vi sprang en vända på stan, älsklings-J köpte en snygg tisha och en ny hoodie, och jag blev bortskämd med ett par nya leggings och en gosig hösttröja. Nu slipper jag frysa och jag slipper klämma mig i för små byxor. (inte för att dom är för små ÄN, men jag vet ju att det kommer)


Annars så mår jag rätt bra, jag har fått behålla allt jag ätit hittills i alla fall, dock har jag ett rätt rejält illamående från och till. Inte alls kul, men förhoppningsvis är det övergående. Jag har för övrigt fått ett nytt smeknamn här hemma. Nu är det jag som är Liket, ett väldigt passande smeknamn måste jag säga för det är precis så jag känner mig. J säger att det även är så jag är just nu. Hmpf, jag har all rätt i världen att vara trött! Men det är ju rätt bra träning inför vaknätter och kolik - jag är ju redan härdad liksom.

lördag 22 augusti 2009

We'll always have breakfast...

Kan man ju tro ja... Jag önskar att det var så, men min frukostmacka hamnade ganska omgående i toastolen. Jag som trodde jag var förskonad från kräkningar - men jag hade nog fel. Inte för att det är ovanligt (att jag har fel alltså), men jag hade ju gärna sluppit. Förhoppningsvis får jag behålla min varma oboy, om inte annat så kommer det ju upp lika lätt som det slank ner.

Gårkvällen var betydligt mycket trevligare än dagens frukost. Middag på Kirin tillsammans med J, Tobbe och Marie. Mycket trevligt, mycket god mat och fantastisk efterrätt. Tobbe provade thailändsk kokosglass - damn vad avis jag blev! Bland det godaste jag smakat tror jag. ♥
Promenaden från restaurangen till bilen blev en blöt sådan, vi trodde himlen hade öppnat sig på riktigt. Tog en liten biltur också i mörkret och regnet, finns det något mysigare?

Om den här dagen tänker fortsätta med illamående och akuta toabesök så blir det nog väldigt lugnt. J jobbar över lite idag men är hemma efter 13, så kanske tar vi ett ryck och städar av lite. Eller så parkerar vi oss i soffan och tittar film, städa kan jag ju göra imorgon.. Eller på måndag.

torsdag 20 augusti 2009

Första BM-besöket avklarat

Inskrivningsbesök ett av två avklarat! Himla skönt att ha det gjort, även om jag redan googlat mig till det mesta som sas idag. J tyckte däremot att det var väldigt givande, var mycket prat kring honom, hans roll och hans tankar och funderingar vilket även jag tyckte var jättebra! Blir lätt lite väl mycket fokus på mamman annars, han har ju lika stor del i det hela som jag.

Om två veckor är det dags för besök nummer två, då ska vi bara ta massa prover och samtidigt boka tid för UL. Gud så jag längtar efter det, är ju en evighet till dess! Får göra UL i v. 17 ungefär, alltså 9-10 veckor av väntan kvar. Känns som att besöken är väldigt utspridda nu, återträff om 2 veckor för prover, sen UL i v. 17 ungefär och så nästa träff med BM i v. 24. Efter det blir det ju lite oftare, men fram till dess får man väl bara hålla ut och hoppas att allt är bra med Räkan. ♥

Ny vecka

Idag går jag in i en ny vecka, v. 8 den här gången. En vecka mindre tills risken för missfall minskar. Just nu räknar jag dagar, oron finns ständigt där och det börjar bli lite jobbigt. Samtidigt vet jag att det inte finns något jag kan göra - jag ser det som ganska självklart att hålla sig borta från saker som kan vara skadligt som tex. alkohol, cigaretter, viss mat osv.

v. 8 (7+0)

Magen är bara en fettklump precis som innan, men jag vet ju att förr eller senare så kommer det, det gäller bara att hålla ut. Helst vill man ju ha en behändig liten kula direkt så hela världen kan se att man är gravid.
Tycker de värsta symptomen minskat lite nu, brösten ömmar inte lika mycket som då jag plussade. Illamåendet kommer ibland, dock sväller magen upp enormt mycket under eftermiddagen och kvällen - precis som innan alltså.

Idag har vi inskrivningssamtal hos barnmorskan! Väldigt spännande, har tusentals frågor känns det som. Förhoppningsvis får vi svar på några av frågorna och kanske stillas oron lite.

Vecka 8

Vecka 8: 20 augusti - 26 augusti 2009

Kroppen:
Nu växer livmodern och storleken kan jämföras med en apelsin. Det är vanligt att man måste kissa mycket oftare än normalt. All glatt muskulatur, det vill säga sådana muskler som du inte kan styra, som livmodern, blodkärlen och tarmarna, blir slappare. Det kan göra att du får förstoppning. Risken för åderbråck, hemorrojder och urinvägsinfektioner ökar också. Om du drabbas när du är gravid är det viktigt att du får behandling tidigt.


Embryot är nu omkring 25 millimeter. Fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, det vill säga dubbelt så fort som hos en vuxen.

tisdag 18 augusti 2009

Trött..

Trött dag idag, har sovit större delen av eftermiddagen och bara legat i soffan under sen eftermiddag och kväll. Kroppen går verkligen på sparlåga just nu, lite småläskigt då jag vanligtvis är såhär trött innan något rejält sjukdomsutbrott.
Har dessutom mått rejält illa ett par gånger, så himla trist. Får försöka se det positiva i allt skit - mår jag dåligt mår förhoppningsvis Räkan bra, och det vill vi ju!

Under förmiddagen tog jag och J tag i vinden, eller ja - vi körde första vändan till tippen. Insåg att vi kommer behöva köra många vändor till innan jag ens kan sortera där uppe. Visst kan jag börja lite smått, men helst vill jag har bort allt skräp som bara står och tar plats. Varför sparar vi alltid på massa skit, jag fattar inte?

Dags för kvällsmellis, idag blir det en Risifrutti och mer iskallt vatten till. Sen sängen, för att sova igen. Jag vill verkligen inte gnälla, men just nu är det ganska trist att vara gravid...

måndag 17 augusti 2009

Det bästa med augusti

Jag har alltid otur med vädret.. Lagom till att jag låst upp cykeln börjar det regna, och halvvägs framme så öser det ner. När jag kliver in på H&M ser jag ut och känner mig som en dränkt råtta, inte särskilt hett alltså.
Lyckades i alla fall hitta en fin tunika, ett långt linne och en lång t-shirt, allt på mamma-avdelningen. Allt kan jag dock använda redan nu och även efter graviditeten utan att det ser knasigt ut, skönt det! Testade även lite jeans men herregud - köpa gravidbyxor nu är ju vansinne! ;) Jag får hålla mig några veckor, leggings funkar förhoppningsvis några veckor till..

Efter H&M-besöket smet jag in på ICA och köpte middag - färska, svenska signalkräftor! Mums så gott det var, satte i mig 1 kg tillsammans med vitlöksbaguett och majonäs (Hu, 1 kg kräftor låter helt galet, men särskilt mycket kött är det ju inte).
Nu är jag dock helt slut, känns som att kroppen gått in på sparlåga trots att jag precis ätit. Lika bra att bädda ner mig i soffan tror jag, misstänker att J får väcka mig när han kommer hem efter 21..

Ändrade planer, som vanligt...

Det blev inget rensande idag, och inte heller soffan och New Moon. Fast det senare kommer det nog bli, så fort jag är klar med tvätten och min planerade cykeltur.
Funderar på om jag ska ta mig ner till H&M en sväng för att leta efter lite fina tunikor och annat. Egentligen skulle jag behöva ett par nya jeans, men eftersom jag kommer växa ur dem rätt omgående så får det vara. Jag får helt enkelt bo i leggings - om jag inte köper mamma-jeans, och det känns väl lite väl tidigt nu kanske... Fast titta får man alltid! ;)

Hit me baby one more time

Blä, första morgonen med ett rejält illamående.. Men nej då - inget sött som möter mig när jag vaknar upp, utan ett brutalt överfall efter att jag satt i mig frukostmackan. Visst har jag mått illa innan, men då har det varit små söta vågor som snabbt ebbat ut. Det här - rena rama misshandeln. Kan jag inte bara få kräkas så jag blir av med skiten? Att springa fram och tillbaka till toa för att man tror att nu, nu är det dags - det är inte okej!

Egentligen borde jag börja rensa här hemma, under hela semestern har jag sagt att jag ska gå igenom skåp och lådor, jag ska städa vinden och jag ska göra fint. Har jag gjort något av det? Nej, just det. Lite mer än en vecka kvar på semestern, det kanske är dags att jag sätter lite fart.. Fast soffan och New Moon ser så oerhört lockande ut härifrån... Beslutsångest!

söndag 16 augusti 2009

Av längtan till dig

Jag trodde aldrig jag skulle börja blogga igen. Än mindre blogga om livet i allmänhet och min graviditet i synnerhet.
Jag tror det känns ganska bra, någonstans där inne finns väl min längtan efter mina "15 minuter". Syns jag finns jag, eller hur var det? ;)


Idag är jag i vecka 7, v.6+3 för att vara helt exakt. Räkan är ca. 9 mm lång och hjärtat har börjat picka på där inne. Helt ofattbart! Ett litet liv redan nu. ♥ Just nu vill jag bara att tiden ska rinna iväg så vi får april nu, men jag misstänker att allt kommer ta en evighet.
På torsdag är det i alla fall dags för inskrivning hos barnmorskan - första milstolpen avklarad.

Nu ska jag fortsätta njuta av min iskalla cola och sedan slumra sött på soffan. Är man gravid så är det helt okej att somna före 21, för det har min älsklings-J sagt. ;)